Severní a Jižní Korea spolu opět mluví, poprvé po dvou letech. Sešly se hlavy obou států

Jihokorejský prezident I Mjong-bak se v Soulu sešel s vysokým představitelem KLDR. Jihokorejská hlava státu přijala šestičlennou delegaci, která se v Jižní Koreji účastní smutečních obřadů na počest bývalé hlavy státu Kim Te-džunga.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohřeb jihokorejského exprezidenta Kim Te-džunga

Pohřeb jihokorejského exprezidenta Kim Te-džunga | Foto: AFP

Je to vůbec poprvé, co Pchjongjang jedná se Soulem od nástupu I Mjong-baka do nejvyššího úřadu. I Mjong-bak totiž další pomoc Pchjongjangu podmínil ukončením severokorejského jaderného programu.

Vůbec první schůzce I Mjong-baka se zástupci Severní Koreje, která trvala zhruba půl hodiny, předcházelo sobotní jednání s ministrem pro sjednocení, kterému severokorejská delegace sdělila přání sejít se i s prezidentem. Údajně mu totiž vezla osobní dopis Kim Čong-ila.

Možné zlepšení vzájemných vztahů, které se ocitly na bodu mrazu, naznačovala samotná účast blízkých spolupracovníků Kim Čong-ila na pohřbu bývalého jihokorejského prezidenta Kim Te-džunga. Pchjongjang totiž v uplynulých měsících přerušil se Soulem veškeré kontakty, a také uskutečnil svůj v pořadí druhý jaderný test a pokračoval i v raketových zkouškách, prezidenta I Mjong-baka pak označoval za zrádce.

Během posledního týdne ale obnovil spojení přes společnou hranici a propustil zadržovaného zaměstnance společnosti Hyundai. Samotného státního pohřbu, který se v Soulu koná v neděli, se ale zástupci severokorejského režimu nezúčastní.

Přečtěte si také:

Pohřbu jihokorejského exprezidenta se účastní i delegace KLDR
Kim Čong-il hrozí jadernou válkou, Jižní Korea hledá pomoc u Američanů
Armády Jižní Koreje a USA zahájily společné cvičení, Pchjongjang hrozí válkou

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme