Trump získal všechny delegáty k republikánské nominaci na prezidenta

Americký prezidentský kandidát Donald Trump dosáhl potřebného počtu delegátů k zajištění republikánské nominace. Podle agentury AP dokonce získal jeden hlas navíc. Porazil tak celkem 16 stranických soupeřů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump získal všechny delegáty k republikánské nominaci na prezidenta

Donald Trump získal všechny delegáty k republikánské nominaci na prezidenta | Zdroj: Reuters

Do počtu delegátů jsou započítané ale i hlasy superdelegátů, kteří nejsou vázáni hlasováním v primárkách a rozhodují se podle vlastního uvážení.

Bez nich má americký miliardář 1 150 hlasů, přičemž v dalších pěti státech se ještě hraje o 303 delegátů a Donald už žádného soupeře nemá.

Republikáni budou o svém kandidátovi rozhodovat na stranickém sjezdu v červenci. Realitní magnát ale stranu názorově rozděluje. Někteří senátoři se dokonce nechali slyšet, že pro něj nemohou hlasovat, protože by to mohlo ohrozit budoucnost strany.

Donald Trump poděkoval hlavně voličům v Indianě, kde získal v primárkách klíčové vítězství nad texaským senátorem Tedem Cruzem. Ten poté kampaň vzdal. V případě potvrzení nominace se Trump utká o křeslo v Bílém domě s vítězem demokratického klání. Jeho soupeřem tak bude buď exministryně zahraničí Hillary Clintonovou nebo senátor Bernie Sanders.

U demokratů vítězí Clintonová

Ten na předvolebním mítinku nazval Trumpa ironicky svým dobrým přítelem, kterého mají lidé v publiku určitě tak rádi, jako on. Trump se naopak později nechal slyšet, že je mu Sanderse líto, protože v debatě prohraje.

Jako podmínku si stanovil, že televize, která bude debatu vysílat, musí věnovat nejméně deset milionů dolarů na boj proti ženským chorobám.

Podle analytiků se tím Trump pokouší naklonit si voličky, které odradil svými výroky o ženách. Ty dříve označil jako tlustá prasata a povalečky. Blíže k vítězství má u demokratů Clintonová. Její kampaň se už zcela zjevně přeorientovává na podzimní boj s Trumpem.

Clintonová ho označuje za nebezpečnou figuru, která rozdmýchává nenávist, používá laciné populistické triky a má nulové zkušenosti nejen v politice, ale i jinde ve veřejné sféře.

Trump plánuje zrušit klimatickou dohodu

Pokud by se Trump stal v budoucnu prezidentem, tak hodlá zavést změny zvláště v oblasti energetiky. Už dříve prohlásil, že je nakloněný stavbě dlouho odkládaného obřího ropovodu Keystone mezi Kanadou a Spojenými státy.

Výstavbu předtím zablokoval Barack Obama kvůli možným dopadům na životní prostředí. Miliardář také slíbil, že v případě svého vítězství Spojené státy odstoupí od Pařížské klimatické dohody.

Americký energetický potenciál zůstává podle Donalda Trumpa zcela nevyužitý. Spojené státy by prý měly usilovat o naprostou energetickou nezávislost.

Pařížská klimatická dohoda tento potenciál podle Obamy omezuje a dává údajně moc zahraničním byrokratům. Trump také odmítl Obamův plán snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého oproti roku 2005 o třetinu.

Viktor Daněk, Lenka Davidová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme