Šéf MMF Strauss-Kahn zůstává v New Yorku ve vazbě

Ředitel Mezinárodního měnového fondu (MMF) zůstane ve vazbě. Newyorský soud vyhověl žádosti obžaloby, která tvrdila, že Dominique Strauss-Kahn by se mohl pokusit o útěk. Jeho vinu v případě pokusu o znásilnění hotelové pokojské navíc podle prokurátora potvrzují i předběžné výsledky testů DNA.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dominique Strauss-Kahn.

Dominique Strauss-Kahn. | Zdroj: Reuters

Dominique Strauss-Kahn by se mohl snažit uniknout před americkou justicí. To je hlavní důvod, proč soudkyně Melissa Jacksonová zamítla možnost jeho propuštění na milionovou kauci, kterou navrhovala obhajoba. Její argumentace, že se Dominique Strauss-Kahn nesnažil bránit zatčení, je nevinen a bude se soudem plně spolupracovat, ale soudkyni nepřesvědčila.

Soudkyně tak dala za pravdu prokurátorovi, který právě poukazoval na velké riziko útěku: „Při současném stavu důkazů, které proti němu už máme a které stále shromažďujeme, má obviněný velkou motivaci k útěku. Víme, že má politické i ekonomické prostředky k tomu, aby mohl uprchnout. Svoje odhodlání v tomto směru už jasně ukázal tím, jak rychle opustil inkriminovaný hotel.“

Spojené státy navíc nemají s Francií dohodu o vydávání trestaných osob a to také sehrálo roli při formulaci verdiktu. Podle žaloby šéf Mezinárodního měnového fondu nezákonně zadržel pokojskou, osahával ji a snažil se jí stáhnout spodní prádlo. Když se bránila, přinutil ji údajně k orálnímu sexu.

Policie navíc stále prošetřuje možnost, že se Strauss-Kahn sexuálního násilí dopustil už minulosti. Pokud se prokáže jeho vina, hrozí mu 15 až 20 let vězení. Další slyšení je na programu tento pátek.

Dominique Strauss-Kahn má 62 let. Je profesorem ekonomie na pařížském institutu politických věd a členem Francouzské socialistické strany. V roce 1997 až 1999 byl ministrem hospodářství a financí. V čele MMF stojí od roku 2007. Je ženatý a má 4 děti.

Vít Pohanka, Ondřej Himmer, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme