Republikán Romney se už připravuje na souboj s Obamou

Lepší Ameriku slíbil svým voličům republikán Mitt Romney krátce poté, co si připsal vítězství v primárkách v dalších pěti státech. Bývalý guvernér Massachusetts se tak pravděpodobně v listopadu o Bílý dům utká s dosavadním prezidentem Barackem Obamou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mitt Romney zvítězil v republikánských primárkách v Nevadě

Mitt Romney zvítězil v republikánských primárkách v Nevadě | Zdroj: Reuters

Další kolo primárek bylo první od chvíle, kdy kampaň ukončil Romneyho největší stranický soupeř Rick Santorum. Podle amerického novináře žijícího v Česku Erika Besta je už možné Romneyho nominaci považovat za jistou.

„Já si myslím, že už se o tom dá tak mluvit. Dokonce už o tom takhle mluví sám Romney; poprvé prohlásil, že jeho kandidatura je skoro jistá. A už si začíná vybírat viceprezidenta,“ uvedl Best v Odpoledním Radiožurnálu.

Podle televize CNN navíc jeden ze zbývajících dvou Romneyho republikánských soupeřů Newt Gingrich hodlá příští týden svou kampaň vzdát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předvolební boj o Bílý dům přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu americký novinář Erik Best

Podle Besta se dá očekávat, že teď Mitt Romney bude ve svých projevech útočit hlavně na současného šéfa Bílého domu Baracka Obamu. Tématem číslo jedna volební kampaně bude podle průzkumů ekonomika. Kdo z nich bude v tomto přesvědčivější, nelze podle Besta jednoznačně říct.

„To bude hodně záležet na tom, jak se na to díváte. Jestli chcete pracovat, tak se možná Romney bude zdát jako ten správný manažer, který umí dát stát do pořádku. Ale jestli chcete žít ze státní podpory, tak byste možná spíš chtěl Obamu.“

„Takže hodně záleží na tom, z jakého hlediska se na to díváte, a kvůli tomu já si myslím, že ten souboj bude hodně vyrovnaný,“ uvedl novinář, podle nějž má v předvolebních průzkumech zatím navrch nynější prezident.

„Ale je to opravdu těsné a od té doby, co Romney víceméně získal nominaci, i když ještě neoficiálně, tak jeho pozice se zvyšuje. A to znamená, že to bude, jako skoro každý souboj v Americe, souboj vyrovnaný,“ předpověděl Erik Best.

Američané budou příštího prezidenta vybírat 6. listopadu.

mta, Petr Král Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme