Nedostatek stravy i prošlé léky. Ve venezuelských zoo umírají zvířata

Krize ve Venezuele dopadá nejen na obyvatele, ale také na zvířata v tamních zoologických zahradách. Od ošetřovatelů a pracovníků zahrad přicházejí zprávy, že až padesát zvířat zemřelo kvůli trvalému nedostatku potravy. Vláda hladovění zvířat popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve Venezuele je nedostatek potravin

Ve Venezuele je nedostatek potravin | Zdroj: Reuters

Některé venezuelské zoologické zahrady musely kvůli tamní krizi omezit krmení zvířat. Jiné zase žádají o dary. Jedno ze svědectví o zvířecím trápení pochází například od ředitelky zoo v Paraguaně.

Ta médiím řekla, že nemají dostatek peněz, aby koupili všechno, co zvířata potřebovala dříve. Důvodem je vysoká cena zboží, proto zoologické zahrady svá zvířata krmí méně.

Venezuelská šéfka odborů pracovníků zoologických zahrad Marlene Sifontesová navíc potvrdila, že někde kvůli tomuto důvodu zvířata i umírají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve venezuelských zoo už zemřelo přes padesát zvířat. Zoologické zahrady sužuje kromě snižování přídělů krmiva i nedostatek léků

„Už zemřelo přes padesát zvířat. Jsou mezi nimi divoká prasata, tapíři a králíci,“ vysvětluje Sifontesová. Podle ní také v zoologické zahradě v Caricuau chybí už tři roky léky. Malá část medikamentů prý přišla z vládního pomocného programu. Léky jsou ale prošlé.

Zaměstnanci zoo dále musí lvům a tygrům dávat místo masa dýně nebo mango. Sloni zase místo obvyklého sena dostávají ovoce. Vedení zoologické zahrady se k tématu odmítlo vyjádřit.

Nedostatek zboží pociťují i sami Venezuelané. V tamní metropoli Caracasu kvůli tomu v minulosti demonstrovaly stovky příznivců opozice. Ta kromě nedostatků nesouhlasí i s údajnými obstrukcemi volební komise.

Opozice totiž sesbírala podpisy pod žádost o vyvolání referenda, které by odvolalo venezuelského prezidenta Nicholase Madura. Nyní obviňuje komisi z toho, že rozhodnutí o vypsání referenda záměrně zdržuje a jde tak vládě na ruku.

David Koubek, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme