Čin mého syna byl akt teroru, prohlásil otec atentátníka z Orlanda

Seddique Mateen, otec atentátníka z gay klubu v Orlandu, kategoricky odsoudil čin svého syna. Zároveň odmítl odpovědnost celé muslimské komunity za teroristický čin jednotlivce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seddique Mateen, otec atentátníka z Orlanda Omara Mateena

Seddique Mateen, otec atentátníka z Orlanda Omara Mateena | Zdroj: Reuters

„Synovo jednání byl teroristický akt,“ prohlásil v rozhovoru pro CNN otec atentátníka Omara Mateena Seddique Mateen.

Omar Mateen v noci ze soboty na neděli zastřelil v gay klubu ve floridském Orlandu 49 lidí a dalších 53 zranil. Jedná se o vůbec největší masovou střelbu v historii Spojených států.

„Pro otce je to strašné, vidět, co jeho syn spáchal,“ uvedl Mateen starší. V chování svého syna před hrůzným aktem ovšem neviděl žádné náznaky problémů.

„Můj syn se pečlivě věnoval své práci, své rodině, pravidelně navštěvoval rodiče. Neměl žádné psychické problémy ani nevykazoval známky radikalizace,“ řekl Seddique Mateen.

„Nedokážu si vysvětlit, proč to udělal. Jako otec mu neodpustím. Kéž bych měl možnost s ním mluvit a zeptat se ho, proč to udělal.“

Svého syna prý Mateen starší viděl v poslední době rozlobeného jen jednou, když viděl dva líbající se muže na veřejnosti. V blízkosti ženy a dítěte. Jeho reakce na to byla tehdy pro otce překvapující.

Seddique Mateen podle svých slov věří, že lidé mají žít v heterosexuálních svazcích. Ale nechce soudit jiné. Jen Bůh podle něj může soudit životní styl lidí.

'Za násilí nemůže islám'

Mateen také nesouhlasí s kritikou muslimů ze strany pravděpodobného republikánského kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa, který v reakci na střelbu v Orlandu zopakoval svou výzvu k zákazu vstupu muslimům do USA.

„Celá náboženská skupina nemůže být odpovědná za chování jedné osoby. Za své chování je odpovědný můj syn,“ uvedl Seddique Mateen. Vyhnul se ale otázce, zda se za čin svého syna cítí odpovědný i on.

Mateen v rozhovoru odsoudil všechny teroristické skupiny, včetně takzvaného Islámského státu, ke kterému se měl přihlásit jeho syn. Označil je za nepřátele lidstva.

„Chovají se tak, že to poškozuje všechny. Není to náboženská skupina, je to spolek vrahů.“

Rodinám obětí vyjádřil Mateen starší soustrast.

Seddique Mateen je politický aktivista, který údajně kandiduje na afghánského prezidenta. V kalifornské televizi má vlastní pořad vysílaný v jazyce darí s názvem Durand Jirga Show. Často v něm vystupuje ve vojenské maskovací uniformě.

Starosta Orlanda Buddy Dyer a šéf policie John Mina pokládají květiny u gay klubu v Orlandu, místa největší masové střelby v dějinách USA | Foto: Reuters

ČRo, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme