Američtí žalobci budou žádat pro atentátníka z Bostonu trest smrti

Pro Džochara Carnajeva, obžalovaného z loňského atentátu během bostonského maratonu, budou američtí žalobci požadovat trest smrti. Oznámilo to americké ministerstvo spravedlnosti, definitivně o tom rozhodl ministr spravedlnosti Eric Holder. Celkem 17 z 30 bodů obžaloby umožňuje vynést v případě usvědčení trest smrti. Při útoku zahynuli tři lidé a asi 260 bylo zraněno.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tamerlan a Džochar Carnajevovi podezřelí z bombového útoku bostonský maraton

Tamerlan a Džochar Carnajevovi podezřelí z bombového útoku bostonský maraton | Zdroj: ČTK

Dvacetiletý Carnajev tvrdí, že je nevinný. Podle obžaloby připravil atentát spolu s bratrem Tamerlanem. Oba byli původem z Čečenska a v Bostonu žili před atentátem asi deset let. Starší Tamerlan byl zabit při přestřelce s policií, Džochar byl těžce zraněn.

Obžaloba uvádí, že bratři umístili u cíle maratonu dva tlakové hrnce naplněné výbušninou. Carnajev je obžalován i z vraždy policisty, kterého podle vyšetřovatelů zabili s bratrem na útěku. Datum procesu zatím nebylo stanoveno.

Podle listu The Washington Post dnešní oznámení ukončilo měsíce spekulací o dalším postupu. Kdyby ministr spravedlnosti Holder usiloval o doživotní trest, mohlo by to vyvolat kritiku republikánů, že vláda je příliš mírná vůči teroristům, uvedl list.

Připomněl také, že Holder před týdnem zopakoval, že on osobně je proti trestu smrti, nicméně ho již navrhl i v jiných případech. Podle The Washington Post od roku 1964 federální vláda – nikoli jednotlivé státy – popravila jen tři lidi, včetně Timothyho McVeigha usvědčeného z atentátu v roce 1995 v Oklahoma City, kde zahynulo 168 lidí.

V důsledku explozí při bostonském maratonu zemřeli nejméně tři lidé | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme