V Libyi se lodě a letadla NATO dál snaží ochromit Kaddáfího armádu

Armáda libyjského vůdce Muammara Kaddáfího dál svírá povstalce a s nimi i civilisty kolem přístavu ve městě Misuráta. Podle Severoatlantické aliance Kaddáfího síly strategicky důležité místo nejen ostřelují, poblíž přístavu se prý taky pokusily klást podmořské miny. Záměrem bylo zřejmě ochromit lodní dopravu, která je pro obklíčenou Misurátu jediným spojením se světem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libye, boje, Misuráta, Kaddáfí

Libye, boje, Misuráta, Kaddáfí | Zdroj: ČTK

Mezinárodní jednotky NATO, které se v Libyi snaží ze vzduchu a moře oslabit ničivou sílu vládních vojsk, údajně miny zlikvidovaly. Velitel aliančních operací v africké zemi Rob Weighill shrnul dosavadní bilanci mise.

„Prostředky našich vzdušných sil zničily nebo poškodily asi šest stovek cílů. Konkrétně šlo o dvě stě dvacet tanků a obrněných vozidel, sedmdesát raketových systémů, dvě stovky muničních skladů. Daří se nám taky vynucovat embargo na dodávky zbraní do Libye po moři. Našich devatenáct lodí zastavilo u jejích břehů skoro sedm stovek plavidel,“ oznámil velitel.

Podle něj šesti z nich zabránili v cestě do Libye kvůli povaze nákladu, který převážela, a navzdory ostřelování přístavu Misuráta Kaddáfího jednotkami tam pokračují humanitární dodávky po moři, které NATO nenarušuje.

Povstalci: Odmítáme s Kaddáfím vyjednávat o konci bojů

Zástupci libyjských povstalců, kteří chtějí zbavit zemi dlouholeté diktatury, odmítají s Kaddáfího režimem vyjednávat o ukončení bojů. Potvrdil to mluvčí Přechodné národní rady, který prohlásil, že plukovník není důvěryhodný partner k dialogu.

Během víc než dvouměsíčních bojů už totiž nabídl příměří několikrát, jeho síly ale pokaždé pokračovaly v ofenzívě proti rebelům a násilí vůči civilistům.

Kaddáfí navíc v posledním projevu odmítl odstoupit a opustit Libyi, jak požaduje opozice. Libyjský autokrat v prohlášení taky popřel tvrzení, že si ostřelování města Misuráta libyjskou armádou vyžádalo přes tisíc civilních obětí.

ČRo, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme