Nelsona Mandelu oslavují před jeho domem stovky lidí

Nelson Mandela zemřel. Světoznámý bojovník proti apartheidu a nositel Nobelovy ceny míru skonal ve věku 95 let. Krátce po oznámení smutné zprávy se před domem prvního černošského prezidenta Jihoafrické republiky začali scházet lidé, aby milovanému Madíbovi, jak mu říkali, vzdali čest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před domem Nelsona Mandely se scházejí lidé a zpívají

Před domem Nelsona Mandely se scházejí lidé a zpívají | Zdroj: Reuters

Nejprve to byl šok, pak se na tvářích lidí objevily slzy a nakonec i úsměvy. Pocity smutku se mísily s radostí z toho, že Nelson Mandela žil právě v Jižní Africe.

Svému největšímu hrdinovi zpívaly přímo u jeho domu stovky lidí - muži, ženy, děti, křesťané, muslimové, hinduisté. Jedna běloška si bere do náručí malou černošskou holčičku s růží v ruce. Přesně takovou Jižní Afriku Nelson Mandela chtěl a vybudoval.

„Celý život žiju jako svobodný Jihoafričan, a to díky tomuto muži,“ svěřuje se dvacetiletý mladík, který v ruce drží zapálenou svíčku a záhy začíná s ostatními zpívat píseň o naději.

„Nelsone Mandelo, odpočívej v pokoji, protože jsi pro nás udělal všechno dobré. Pořád na tebe budu myslet a budu o tobě snít,“ vzpomíná pětačtyřicetiletá žena, která po oznámení smutné zprávy přišla prakticky okamžitě, jen v pyžamu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace z Jihoafrické republiky přináší zvláštní zpravodaj Robert Mikoláš

Madíba, otec nové Jižní Afriky, pro všechny zůstane nesmrtelný. I proto také ze všech stran neustále znějí slova díků i volání, ať dlouho žije.

Do Jihoafrické republiky přicházejí kondolence od světových politiků. Jedním z nich byl americký prezident Barack Obama:

„Svobodná Jižní Afrika a její lidé žijící společně v míru. To je velký příklad celému světu a Madíbův odkaz národu, který miloval. Nikdo další není, jako byl on. Je na nás, abychom navázali na jeho v příklad. Teď se na chvíli zastavme a vzdejme díky za to, že Nelson Mandela žil. Ať bůh žehná jeho památce a uchová ho v míru.“

Ke kondolujícím se už připojil i britský premiér David Cameron, který na znamení smutku nechal vlajku nad svým sídlem v Downing Street stáhnout na půl žerdi. O Mandelovi řekl, že byl hrdinou a velkým světlem světa.

Francouzský prezident Francoise Hollande označil Mandelu za chloubu Afriky. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius pak označil Nelsona Mandelu za pilíř boje za svobodu.

Většina kondolujících, jako třeba německá kancléřka Angela Markelová, oceňují Mandelův neúnavný boj proti rasismu a zároveň velkorysost, se kterou spojil všechny obyvatele Jižní Afriky bez rozdílu barvy pleti v jeden národ.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme