Nelson Mandela je znovu v nemocnici, jeho stav je vážný

Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela je opět v nemocnici. Lékaři ho hospitalizovali s plicní infekcí. Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nelson Mandela

Nelson Mandela | Zdroj: ČTK

„Dnes ráno se jeho stav zhoršil a převezli ho do nemocnice v Pretorii. Je ve vážném, ale stabilizovaném stavu a lékaři dělají všechno, aby se cítil lépe," řekl pro rádio BBC mluvčí jihoafrické vlády Mac Maharaj.

Mandela byl za poslední dva roky hospitalizován už pětkrát. Plíce má údajně poškozené v důsledku práce v lomu během pobytu ve vězení, kde strávil celých 27 let.

Kvůli křehkému zdraví se bývalý prezident už ani neukazuje na veřejnosti. Naposledy podpořil Jihoafrickou republiku při světovém šampionátu ve fotbale v roce 2010.

94 letý nositel Nobelovy ceny za mír se stal mezinárodním symbolem odporu proti apartheidu. Jako vůbec první černošský prezident vedl Jihoafrickou republiku v letech 1994 až 1999.

Igor Maňour, Silvie Třeslínová, Karolína Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme