Kaddáfí příměří nedodržuje, zřejmě chystá útok na Misurátu

Do libyjské Misuráty vjely podle libyjských povstalců dva autobusy plné vládních vojáků a také 11 tanků. Údajně chystají útok na zítřek. V Misurátě dál dochází k tvrdým střetům mezi vládními a povstaleckými jednotkami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libye. Libyjští povstalci drží stoupence Kaddáfího.

Libye. Libyjští povstalci drží stoupence Kaddáfího. | Zdroj: Reuters

Ve městě jsou nasazení odstřelovači, vládní vojáci se převlékli do civilních šatů, aby byli od povstalců k nerozeznání. A údajně používají civilisty z okolních vesnic jako živé štíty.

Britská armáda potvrdila, že zatím Kaddáfí nedodržuje příměří, které sám vyhlásil a které požaduje rezoluce OSN. A to i navzdory intenzivnímu bombardování, které podle spojenců výrazně omezilo nejen jeho schopnosti protiletecké obrany, ale také struktury velení.

Letouny britského královského letectva v noci na dnešek vykonaly již podruhé 4800 kilometrů dlouhou cestu ze základny ve východoanglickém hrabství Norfolk do Libye a zpět. V Libyi podnikly nálety na klíčové vojenské objekty při prosazování bezletového pásma.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr v poledních Ozvěnách dne.

„V této chvíli lze říct, že bezletová zóna nad Libyí je reálnou skutečností,“ poznamenal vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Podle zpravodaje BBC byla ale část náletu v poslední chvíli odvolána protože v cílové oblasti byli civilisté. Britský ministr zahraničí William Hague řekl, že spojenci se ze všech sil vynasnaží vyhnout civilním ztrátám.

Akce koaličních sil proti Muammaru Kaddáfímu pokračují už třetím dnem. Po víkendovém bombardování se vojska plukovníka Kaddáfího zastavila, koalice údajně způsobila vážné škody libyjské protiletecké obraně. Porážku si plukovník Kaddáfí ale připustit nechce. Dnes navíc vyzval Libyjce, aby se vydali na pochod směrem k baště povstalců Benghází.

Z války zmítané Libye mezitím i nadále utíkají lidé. Agentury hlásí, že více než sto Libyjců dorazilo jen dnes ráno k břehům Sicílie.

Severoatlantická aliance se zatím kvůli odporu Turecka neshodla na plánech pro zabezpečení bezletové zóny nad Libyi. Jedinou možnou formou účasti NATO na operacích v Libyi tak zůstává vynucení zbrojního embarga.

Odpoledne se o Libyi bude diskutovat také v poslanecké sněmovně v Londýně. Poslanci se vyjádří k rezoluci Rady bezpečnosti OSN a k pátečnímu rozhodnutí vlády připojit se k vojenskému zásahu.

K situaci v Libyi se nejnověji vyjádřila i irácká vláda. Ta ve svém prohlášení uvedla, že podporuje mezinárodní úsilí ochránit libyjský lid. Dopoledne bezletovou zónu podpořil generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá, ačkoliv o něco dřív se vyjádřil proti ohrožení civilistů.

Igor Maňour, ak, Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme