Britské a francouzské letouny jsou připraveny zasáhnout v Libyi

Už za několik hodin by mohly začít vojenské údery v Libyi. Francie, Velká Británie a další země jsou připraveny zaútočit na vybrané strategické cíle režimu Muammara Kaddáfího. Naopak Severoatlantická aliance oznámila, že v Libyi v nejbližších hodinách nezasáhne. Libye už uzavřela svůj vzdušný prostor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský letoun Tornado GR4

Britský letoun Tornado GR4 | Zdroj: ČTK

Podle předsedy britské vlády Davida Camerona je nasazení britských sil otázkou několika hodin. „Přípravy na nasazení našich letadel už začaly. Během několika hodin se naše síly přesunou na letecké základny, odkud začnou provádět potřebné akce,“ řekl Cameron.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by mohl případný zásah vypadat, popsal v Ozvěnách dne bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý

Také Francie mluví o nasazení svých sil. Je připravena zaútočit především na radary a systémy protiletecké obrany a na zpravodajské cíle. Mluvčí francouzské vlády Francois Baroin ale popřel, že by se uvažovalo i o možné pozemní operaci.

Účast na očekávaných leteckých úderech přislíbily také Norsko, Austrálie a Katar. Počítá se s i s účastí Spojených států. Nejpravděpodobnější variantou je společná akce britských a francouzských jednotek bez americké účasti a za logistické podpory některých arabských zemí.

Bývalý náčelník generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý si nemyslí, že by kampaň byla nějak hlouběji promyšlená. „Francouzi asi mají představu o tom, jak by mohla akce vypadat. V současné době by ale pravděpodobně došlo k úderům, které budou řešeny ad hoc,“ myslí si Šedivý.

Rozsáhlá operace

„Je nezbytně nutné, aby se provedly údery na velitelská stanoviště, protivzdušnou obranu a radary. Byla by to dost rozsáhlá operace, což není otázka hodin,“ zdůraznil bývalý náčelník generálního štábu české armády.

Ze světa se ozývají hlasy, jestli už není na nějakou akci pozdě. Zahraničně-politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák si to nemyslí. Rezoluce je totiž podle něj ostřejší, než se předpokládalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahraničně-politický komentátor Radiožurnálu Milan Slezák v poledních Ozvěnách dne

„Kaddáfí má třeba dalekonosné rakety, které mohou zasáhnout cíl na vzdálenost 30 kilometrů. S tím by pouze bezletová zóna nic neudělala. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN už ale umožňuje, zasáhnout i proti těmto raketám.“

Slezák také připomněl, že bezletová zóna je velmi nákladná záležitost. „Bylo spočítáno, že pokud bude udržována půl roku, bude to stát 6 až 9 miliard dolarů.“

S vytvořením bezletové zóny nad Libyí v noci souhlasila Rada bezpečnosti OSN. Rezoluce schvaluje použití všech prostředků na ochranu civilistů před silami plukovníka Muammara Kaddáfího. Neumožňuje ale vyslat do Libye vojáky.

Německo účast na operaci odmítá

Německo je zatím jedinou zemí EU, které jednoznačně odmítlo účast na vojenských operacích. Berlín se při schvalování rezoluce zdržel hlasování.

Vzdušný zásah nad Libyí není stoprocentně promyšlený, prohlásila dnes ve Spolkovém sněmu kancléřka Angela Merkelová. Podle ministra zahraničí Westerwelleho musí Káddáffí odčinit své zločiny. Proto by měl stanout před Mezinárodním trestním tribunálem.

Spolková vláda, která odmítá nasazení německých vojáků v Severní Africe, chce ale Spojeným státům nabídnout, že posílí svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu.

Igor Maňour, Klára Stejskalová, Ondřej Himmer, pir, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme