Horské oblasti Česka zasypává nový sníh, silničáři mají pohotovost

S rozmary počasí se potýkají silničáři a řidiči po celém Česku. Desítky centimetrů sněhu napadly v Krkonoších. Horská služba nedoporučuje hřebenové túry. Silničáři jsou v pohotovosti. Meteorologové navíc očekávají další sněžení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zimní pneumatiky

zimní pneumatiky | Foto: Alena Palečková

Na řadě míst silničáři celý den pracovali na odklízení nového sněhu. Jen na Trutnovsku ho připadlo 15 centimetrů. Do terénu vyjely jak pluhy, tak sypače.

Podle cestmistra trutnovských silničářů Milana Baxy očekávají silničáři v oblasti další sněžení. "Do hor by se nemělo bez zimní výbavy jezdit. Čekáme další přívaly sněhu, jsme stále v pohotovosti," řekl Baxa.

Horská služba nedoporučuje pěší túry na hřebenech ani pohyb ve volném terénu. "Kvůli tomu, že takové velké množství sněhu napadalo na holou podložku, bez jakéhokoliv základu, může dojít k sesuvům lavin," uvedl náčelník Krkonošské horské služby Adolf Klepš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prudké ochlazení nastolilo téma zimních pneumatik. V Radiofóru o tom hovořili mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka a dopravní experti Stanislav Huml a Robert Šťastný.

I přes snahu silničářů není provoz na řadě míst plynulý. Do potíží se dostali řidiči, kteří vyjeli na letních pneumatikách. Na Jablonecku a Semilsku se tvořily dlouhé kolony aut. První sněhová nadílka zkomplikovala provoz také v Jeseníkách a Beskydech.

Zimní pneumatiky jsou povinné na vybraných úsecích od 1. listopadu. Pro koho a kde bude letos tato povinnost platit je ale podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky těžké říci, protože máme mnoho různých komunikací, které mají mnoho různých správců.

"Ministerstvo dopravy stanovuje značení na dálnicích, rychlostních silnicích. Na silnicích první třídy jsou to příslušné krajské úřady, na všech nižších komunikacích jsou to obecní úřady, obce s rozšířenou působností," uvedl Hanzelka s tím, že do začátku listopadu by měl být připraven seznam úseků na všech komunikacích, kde bude nutné mít zimní pneumatiky.

Podle dopravního experta Stanislava Humla by jsme měli jít cestou Rakouska a nařídit povinné celoplošné přezouvání například od určitého data.

"Je to podle mě rozumná cesta. Protože se celospolečenský tlak musí trošičku probudit, tak ministerstvo dopravy jde cestou postupného zvykání a zavádění. Proto jsou ty povinné úseky na dálnici D1," uvedl Huml.

Příznivcem používání zimních pneumatik je také dopravní expert Robert Šťastný, bývalý šéf BESIPu. "Jsem ale zastáncem německého přístupu - to znamená rozlišovat podle podmínek na silnici. Nejsem pro to, aby byla pevná, tvrdá zákonná povinnost úplně pro každého po celou dobu zimy," řekl.

Martin Pařízek, Katarína Brezovská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme