Kvůli Izraeli nebudou letecké manévry NATO v Turecku

Turecko zrušilo plánované cvičení leteckých sil Severoatlantické aliance. Manévrů nazvaných "Anatolský orel" se měl účastnit také Izrael. Když ale Ankara účast židovského státu odmítla, na protest se ze cvičení stáhli také Američané a Italové a celá akce NATO byla nakonec zrušena.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Severoatlantické aliance (NATO)

Logo Severoatlantické aliance (NATO) | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Napětí mezi Tureckem a Izraelem trvá od zimní války v palestinském samosprávním pásmu Gazy , kdy Ankara tvrdě kritizovala židovský stát za zabíjení stovek palestinských civilistů.

Nedávno Turci oslovili Izrael s požadavkem, aby tentokrát nevysílal své letectvo na pravidelné manévry se Severoatlantickou aliancí. V Turecku totiž stále zní argument, že letectvo, které bombardovalo Gazu, není žádoucí na společném cvičení s NATO.

Muslimské Turecko je přitom pro židovský Izrael důležitým partnerem ve vojenských otázkách. Nad svým rozlehlým územím řadu let umožňovalo izraelské armádě cvičit dálkové lety.

Podle izraelského tisku také mohl židovský stát z tureckého území přinejmenším v minulosti provádět špionáž proti Íránu a Sýrii.

Břetislav Tureček, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme