Gastronomický festival v Riu představil vánoční hity, Brazilci na tresce šetřit nebudou

Brazilci už si dělají zásoby potravin na Vánoce. Letos ale budou musí sáhnout hlouběji do kapsy. Například hlavní součást štědrovečerní tabule, kterou je tradičně treska, zdražila kvůli oslabení brazilské měny až o 15 procent. Že by se museli bez oblíbené vánoční pochoutky obejít, to ale neznamená. Svědčí o tom alespoň pohled na nabídku předvánočního gastronomického festivalu, který se koná na největší tržnici v Riu de Janeiru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tresky se kupí na pultech tržnice CADEG vždy měsíc a půl před Vánocemi

Tresky se kupí na pultech tržnice CADEG vždy měsíc a půl před Vánocemi | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Chodby tržnice v riodejaneirské čtvrti Benfica jsou plné. Manželský pár si právě vybral z hromady sušených tresek, které tu prodávají na stole před obchodem. Prodavač z ní odsekává okraje a krájí maso na stejně široké kousky.

„Tresku kupujeme už tradičně tady, na tržnici a v tomhle obchodě, je to nejlepší místo ve městě. Takže jsme se přišli předem zásobit na Vánoce," říká zákaznice Isabel na otázku, zda jí nepřijde letos treska příliš drahá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vánoce v Brazílii se neobejdou bez tresky. Letos sice ryba zdražila, ale místní šetřit nebudou. Podrobnosti přinesl zpravodaj ČRo David Koubek

„Ne, myslím, že se zdražila podobně jako všechno ostatní. Za tu chuť a kvalitu si rádi zaplatíme," dodává zákaznice.

Tradiční je také gastronomický festival, který se koná pravidelně dvakrát za rok a určuje, co bude hitem před Vánoci a před Velikonocemi.

Letos mezi pokrmy, které zdejší restaurace připravily jako inspiraci pro štědrovečerní tabuli, jasně převládá treska.

Spolumajitel restaurace Bacalhau & cia. ( v překladu Treska a spol.) Ricardo Matos říká, že se museli se zdražením vypořádat.

„Lidé mají hlouběji do kapsy, ale nechtějí se připravit o dobré jídlo. Přesto prý obrat restaurací klesl v průměru o 30 procent," říká Ricardo Matos.

U desítek stánků s treskami ale stejně lidé nakupují. Kilogram tresky vyjde zájemce v přepočtu na 300 až 350 korun.

Návštěvnice festivalu Lucia Maria tvrdí, že na cenu sice hledí, ale důležitá je i kvalita. A její známá Celia, která právě platí, říká, že treska nikdy nebyla nic levného. Pro Brazilce je to zkrátka tradice, možná si stěžují, že je dražší, ale nakonec koupí.

Na prodejích tresky se tak prý ekonomická krize nepodepisuje. Prodavač Fábio si to vysvětluje tak, že pro takovou příležitost, jako jsou Vánoce, lidé vždycky nějaké peníze vždycky nechají stranou.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme