Francouzi jsou znepokojeni kvalitou restaurací rychlého občerstvení

Ve Francii se v posledních dnech intenzivně debatuje o restauracích rychlého občerstvení. Důvodem je smrt chlapce, který zemřel poté, co s rodiči v jedné z těchto restaurací večeřel. Množí se také výpovědi bývalých zaměstnanců těchto zařízení, kteří poukazují na podivné praktiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pořádný hamburger

Pořádný hamburger | Foto: Fotobanka stock.xchng

Rodinná večeře se změnila v tragédii. Poté, co pojedli v restauraci Quick na předměstí Avignonu, což je francouzská obdoba Mc Donalds, udělalo se otci a synovi nevolno. Zatímco dospělý se dokázal s otravou vypořádat, jeho čtrnáctiletý syn výlet do restaurace rychlého občerstvení nepřežil.

V jeho těle se našly dvě bakterie, které mohly způsobit komplikaci jeho zdravotního stavu, ale na přesnější výsledky z laboratoře se dosud čeká. V každém případě je však restaurace Quick u Avignonu stále zavřená a hygienici zde při kontrole zjistili celkem osm prohřešků proti normám. Žádný z nich by však neměl mít bezprostřední vliv na mladíkovu smrt.

Přehrát

00:00 / 00:00

šmíd.mp3

Mnozí si položí otázku, jak je to vlastně ve Francii, v zemi vysoké gastronomie, kde se stále dobře jí, s podobnými restauracemi. Asi jako jinde v Evropě.

Kvalita restaurací rychlého občerstvení

Mc Donalds i Quick nemají o zákazníky, zejména mezi mladými lidmi nouzi. I když jsou jim silnou konkurencí nejrůznější palačinkárny či kebaby, daří se jim velmi dobře.

Ti, kteří v podobných zařízeních pracovali, však po tragédii v Avignonu stále častěji popisují běžné praktiky v těchto restauracích.

„Občas jsem si nebyl jistý, zdali u masa pro hamburger už neprošla záruční lhůta, a navíc je tam takový fofr, že když vám hamburger upadne v kuchyni na zem, jen ho trochu otřete a dále ho servírujete, to je zcela běžné,“ prozradil mladík, který v Quicku pracoval několik měsíců.

Zaměstnanci nemají k restauracím vztah

Dalším problémem je to, že zaměstnanci nemají k těmto místům žádný vztah, protože jsou tam jen na kratší dobu, aby si vydělali na studium či na nájem. Ale kariéru s Quickem rozhodně nespojují. Zejména starší lidé se ale na podobné restaurace dívají s despektem.

„Myslím, že to není dobré. Nedá se to jíst a třeba takové hranolky nejsou určitě vhodné pro děti. Netvrdím, že je v těchto restauracích špína, ale už když jdete kolem, tak cítíte podivný zápach, trochu připomíná spálený olej, není to nic příjemného, na jídlo by si měl každý najít čas,“ soudí starší paní.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme