Jsou ženy na tenisových grandslamech trestány častěji než muži? Nikoliv, uvádějí data ze zápasů

Minulý týden proběhlo emocemi nabité ženské finále tenisového US Open. Třiadvacetinásobná grandslamová šampionka Serena Williamsová se během něco dostala do sporu s umpirovým rozhodčím Carlosem Ramosem, který ji za chování na kurtu opakovaně potrestal, na což Williamsová reagovala slovy, že ženy jsou v podobných případech trestány přísněji než muži. Pohled na data z grandslamů za posledních dvacet let její slova ale vyvrací.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Serena Williamsová nazvala rozhodčího lhářem a zlodějem

Serena Williamsová nazvala rozhodčího lhářem a zlodějem | Foto: Danielle Parhizkaran | Zdroj: Reuters

Serena Williamsová se před týdnem ve finále US Open dostala do křížku se sudím Carlosem Ramosem. Portugalský sudí Američanku ve druhém setu napomenul za nepovolené koučování, ke kterému se po utkání její trenér Patrick Mouratoglou veřejně přiznal.

Williamsová ale na kurtu tvrdila, že žádné koučování nevyužívá, že by raději prohrála, než by si pomáhala podvodem. A po dalších vzrušených diskusích, při kterých praštila raketou a rozhodčího nazvala lhářem a zlodějem přišla postupně o bod a pak i jeden gem.

Šéf WTA podpořil Williamsovou. Djoković kritizuje rozhodčího, ale odmítá sexismus

Číst článek

Po zápase, který nakonec s Japonkou Naomi Ósakovou prohrála 2:6 a 4:6, čímž přišla o možnost 24. vítězství na grandslamových turnajích v kariéře, rozvířila debatu o údajných dvojích standardech, které v tenise panují když přijde na udělování pokut a trestů.

Williamsová dostala ve finále tresty za celkem 17 tisíc dolarů - deset tisíc za nadávky sudímu Ramosovi, čtyři tisíce za to, že ji varoval před nepovoleným koučováním, a zbývající tři tisíce dolarů za zničení rakety. Jen za účast ve finále si však přišla na 1,85 milionu dolarů.

„Přijde mi to sexistické. Rozhodčí nikdy nebere mužům gem, když ho nazvou zloději. Viděla jsem hodně mužů, jak rozhodčím řekli něco podobného. Bojuju za rovnost žen. Mně to nepomohlo, ale třeba to dělám pro někoho dalšího,“ řekla Williamsová po prohraném finále.

Na její stranu se postavila řada tenisových legend či funkcionářů. Například šéf WTA Steve Simon, dvojnásobná grandslamová šampionka Viktoria Azarenková, bývalá světová jednička mezi muži Andy Rodick či ženská tenisová legenda Billie Jean Kingová.

Pohled dat

Každá podobná situace může být rozhodčím na kurtu vyhodnocena jinak, ale dle dat, které dali o posledních osmdesáti grandslamech dohromady novináři The New York Times, jsou muži během zápasů za různé prohřešky trestaní daleko více než ženy.

Všechny pokuty (1998-2018)MužiŽeny
Házení raketou64699
Nevhodné slovní chování344140
Nesportovní chování28767
Nepovolené koučování87152
Úmyslné nastřelení míčkem4935
Verbální osočování, nadávání6216
Nevhodná gestikulace2011
Vynechání tiskové konference610
Zdržování hry73
Bez snahy o nejlepší výkon20
Ukončení zápasu vyloučením jednoho či více hráčů20
Nevhodný oděv21
Pozdní příchod na zápas11
Skreč v prvním kole20
Celkem1517535

Tyto údaje ukazují, že za posledních dvacet let na čtyřech největších tenisových turnajích sezony jsou muži penalizováni a pokutováni více než ženy ve všech kategoriích, kromě dvou: nepovoleného koučování a marginálního případu, kdy se hráč nedostaví na pozápasovou tiskovou konferenci.

Deset za nadávky, tři za raketu. Williamsovou přijde výlev vzteku na US Open na 17 tisíc dolarů

Číst článek

Rozdílnost mezi počtem trestů u mužů a žen se dá částečně omluvit rozdílnými parametry mužského a ženského tenisu. Muži na grandslamech například hrají na tři vítězné sety, zatímco ženy jen na dva. Na letošním US Open tím pádem hráli muži dohromady celkem 460 setů, ženy ale jen 283, což odpovídá zhruba 60 procentům.

I když se však započítají i tyto faktory, proporcionálně jsou stále více trestanější muži.

Nepovolené koučování

Výjimku tvoří právě nepovolená gestikulace trenéra či trenérky ke své svěřenkyni. Důvodem, proč jsou ženy zrovna v této kategorii penalizovány o tolik častěji než muži (152 trestů u žen proti 87 u mužů), je pravděpodobně v rozdílnosti pravidel.

Na ženských turnajích okruhu WTA mají hráčky od roku 2009 možnost zavolat si trenéra na kurt a konzultovat s ním svou hru. Jediné turnaje, na kterých to pro ně neplatí, jsou právě grandslamy. Koučování z tribuny je však, podobně jako jakákoliv forma koučování u mužů, zakázaná.

V poslední době se množí hlasy, aby bylo pravidlo sjednoceno. Buď aby měly tenistky možnost nechat si od trenéra v zápase poradit i na grandslamech, anebo se vrátit zpět před rok 2009 a zakázat koučování zcela.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme