Švýcarsko 0:0 Česko

ITF řeší razantní změny Davis Cupu. ‚Nedovolíme, aby ty nesmysly prošly,‘ věří Kaderka

Po 118 letech by se tenisový Davis cup mohl hrát podle nových pravidel. O novém formátu tradiční týmové soutěže se bude hlasovat na kongresu v americkém Orlandu.

Praha, Orlando Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Davis Cup v atriu České rozhlasu

Davis Cup v atriu České rozhlasu | Foto: Alžběta Švarcová

Hlavní změna by byla v tom, že by se nehrál celoročně, jako tomu je doposud, V únoru by se hrálo první kolo a z něj by vítězové postoupili do finálového týdne, který by se hrál na jednom místě.

Nový formát Davis Cupu budí emoce. Nelíbí se, že se má hrát najednou a není jasné jeho financování

Číst článek

Účastnilo by se ho 18 týmů a každý zápas by se hrál jeden den a skládal by se ze dvou dvouher a čtyřhry na dva vítězné sety. Návrh má ale řadu kritiků a jedním z nich je Ivo Kaderka, prezident českého tenisového svazu.

„My, co milujeme Davis Cup, si neumíme představit, že bychom nehráli doma. Jedeme do Orlanda s vírou, že to zvrátíme a nedovolíme, aby tyhle podle nás nesmysly prošly,“ prohlásil pro Radiožurnál Ivo Kaderka před odletem do Orlanda.

Podle něj by nový formát, který navrhuje mezinárodní tenisová federace ITF, Davis cup zcela zničil. Ale sám si uvědomuje, že dílčí změny jsou nutné.

Ivo Kaderka, prezident Českého tenisového svazu a člen Výkonného výboru ČSTV | Foto: Alžběta Švarcová

„Jakési zlepšení ty soutěže potřebují. Určitě potřebují víc peněz už s ohledem na to, že nároky hráčů jsou větší. Ale určitě nejde měnit podstatu a to, co ti dělá tím slavným, noblesním a nadpozemským,“ řekl šéf českého tenisu.

K tomu aby nový formát prošel, potřebuje ITF  minimálně dvě třetiny všech hlasů. Ivo Kaderka tak věří, že jeho, jak sám říká "partyzánská skupina" dokáže změnám zabránit.

Z velkých zemí se proti změnám postavila třeba Austrálie. Jak ale hlasování dopadne, se dá těžko odhadovat, protože je tajné a ne každá federace má stejný počet hlasů. Podrobněji to popisuje šéf českého tenisu.

„ITF je systém 4 grandslamových federací plus Německo, které mají 12 hlasů, pak jsou devítihlasové Federace, což jsou ty top – Česká republika, Rusko, Kanada, Španělsko. Pak jsou sedmi, pěti, tří a jednohlasové,“ vysvětlil Kaderka s tím, že jsou i federace bez hlasovacího práva.

Finančním garantem nového formátu je společnost Kosmos, za kterou stojí španělský fotbalista Gerard Piqué. Tato investiční skupina plánuje do soutěže vložit tři miliardy dolarů.

David Prouza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme