Halepová dostala za doping čtyřletou stopku, bývalá světová jednička užila zakázanou látku úmyslně

Bývalá světová jednička Rumunka Simona Halepová dostala za dvě porušení antidopingových pravidel zákaz činnosti na čtyři roky. Informovala o tom Mezinárodní agentura pro bezúhonnost tenisu (ITIA). Distanc dvojnásobné grandslamové šampionce za pozitivní test a následně i za nesrovnalosti v biologickém pasu vyprší 6. října 2026.

Londýn (Aktualizováno: 21:50 12. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Simona Halepová

Simona Halepová | Zdroj: Reuters

Jednatřicetiletá Halepová, jež ovládla grandslamy Roland Garros v roce 2018 a Wimbledon o sezonu později, měla od ITIA předběžně zastavenou činnost od loňského října, kdy odevzdala na US Open pozitivní test na zakázanou látku stimulující tvorbu hemoglobinu a červených krvinek, tedy s podobnými účinky jako EPO.

Tenistce Halepové pozastavili činnost. Rumunská šampionka nemůže hrát kvůli dopingovému nálezu

Číst článek

Z dalšího porušení antidopingových pravidel byla kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu obviněna letos v květnu. Případem Halepové se zabýval nezávislý tribunál v Londýně.

Halepová ihned po zveřejnění trestu uvedla, že se proti němu odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne. Již dříve opakovaně odmítla, že by si látku vzala úmyslně. Tvrdí, že se jí malé množství léku na anémii dostalo do těla ze schváleného doplňku stravy, jenž byl kontaminován.

„Pokračuju v tréninku a dělám vše, co je v mých silách, abych očistila své jméno od těchto falešných obvinění a vrátila se na kurt,“ uvedla v prohlášení. "Hodlám se odvolat k CAS a uplatnit všechny právní prostředky proti dotyčné společnosti s doplňky stravy," dodala tenistka se 24 turnajovými tituly z okruhu WTA.

Reakce od Sereny

Na zprávu o pozitivním dopingovém nálezu Halepové později zareagovala další bývalá tenistka a světová jednička Serena Williamsová.

Na sociální síti X (dříve twitter) stručně napsala, že „8 je lepší číslo,“ čímž narážela na wimbledonské finále z roku 2019, kdy se z trofeje radovala na úkor Američanky právě Halepová. V případě, že Halepová užívala zakázané látky i tehdy, by tak podle Williamsové měl titul z travnatého grandslamu patřit jí.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme