Osmnáctiletá Nosková zdolala v Adelaide světovou dvojku Džábirovou a zahraje si životní finále

Osmnáctiletá česká tenistka Linda Nosková porazila v semifinále turnaje WTA 500 v Adelaide světovou dvojku Uns Džábirovou a na této úrovni si zahraje finále poprvé v kariéře. Tuniskou hvězdu přehrála talentovaná tenistka 6:3, 1:6, 6:3. O šanci na dvacátý titul ve čtyřhře naopak přišla Kateřina Siniaková, která ve finále se svou spoluhráčkou Storm Hunterovou podlehla dvojici Asia Muhammadová, Taylor Townsendová.

Adelaide (Austrálie) (Aktualizováno: 12:50 7. 1. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Linda Nosková

Linda Nosková | Foto: Loren Elliott | Zdroj: Reuters

Nosková soustředěným výkonem navázala v Austrálii na předchozí skvělé zápasy, ve kterých porazila například Viktorii Azarenkovou či Darju Kasatkinovou. Její finálovou soupeřkou bude Běloruska Aryna Sabalenková.

Rok po deportaci je Djoković opět v Austrálii. Dostal vízum a vyhrál úvodní zápas sezony

Číst článek

Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy a 102. hráčka světa Nosková měla proti favorizované Džábirové výborný úvod. Hned ve druhé hře prolomila soupeřčin servis a utekla později do vedení 5:2.

Za tohoto stavu si Džábirová vzala pauzu na ošetření, a přestože později odvrátila při servisu tři setboly, Nosková vzápětí dopodávala set čistou hrou. Džábirová doplatila na 20 nevynucených chyb.

Osmadvacetiletá Tunisanka do druhého setu vstoupila koncentrovaněji a tentokrát to byla ona, kdo získal v úvodu brejk. Za stavu 4:1 sebrala Noskové servis i podruhé a srovnala v duelu krok.

Na začátku třetí sady čelila Nosková třem brejkbolům, dramatické okamžiky však ustála. Ve čtvrté hře pak předloňská vítězka juniorského Roland Garros získala klíčový brejk a od té chvíle nedala finalistce loňského Wimbledonu a US Open ani jednu brejkovou příležitost.

Po hodině a šestačtyřiceti minutách proměnila Nosková druhý mečbol, zakřičela si radostí a přijala u sítě gratulaci soupeřky. 

Díky výhře nad nasazenou jedničky Džábirovou získala šesté vítězství za sebou a připsala si skalp dosud nejvýše postavené hráčky v žebříčku WTA.

„Byl to velmi těžký zápas. Jsem šťastná, že jsem vyhrála poslední míček a s ním i celý zápas,“ řekla v rozhovoru na kurtu Nosková. „Snažím se jít do každého míčku na sto procent nehledě na to, jaký je stav. Vždycky chci postoupit,“ doplnila česká tenistka.

Prohra Siniakové

Siniaková doufala ve 20. deblový titul v kariéře, ale s Australankou Storm Hunterovou, s níž česká světová jednička vytvořila nejvýše nasazený pár, ve finále podlehla americké dvojici Asia Muhammadová, Taylor Townsendová 2:6, 6:7.

Siniakové s Hunterovou nevyšel vstup do zápasu a rychle prohrávaly 0:4. Úvodní set už nezachránily, ve druhém se ale hra vyrovnala. Sadu rozhodoval až tie-break, jehož koncovku ale opět lépe zvládly soupeřky.

Česko-australský pár nezískal od stavu 2:2 už ani bod a nenavázal na společný triumf z loňského turnaje v Berlíně, na kterém Hunterová hrála ještě pod dívčím jménem Sandersová.

Tenisový turnaj mužů a žen v Adelaide (tvrdý povrch):

Muži (dotace 642.735 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Korda (USA) - Nišioka (Jap.) 7:6 (7:5), 1:0 skreč.

Ženy (dotace 826.837 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Nosková (ČR) - Džábirová (1-Tun.) 6:3, 1:6, 6:3, Sabalenková (2-Běl.) - Beguová (Rum.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Muhammadová, Townsendová (6-USA) - Siniaková, Hunterová (1-ČR/Austr.) 6:2, 7:6 (7:2).

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme