‚Oceán byl silnější.‘ Francouz Savin Atlantik nepřevesloval, zemřel poblíž Azorských ostrovů

Pětasedmdesátiletý Francouz Jean-Jacques Savin, který chtěl překonat Atlantik na veslici, zemřel. Oznámil to jeho podpůrný tým, který v sobotu informoval, že se Savinem ztratil kontakt. Tělo se našlo v kabině jeho lodi převrácené poblíž Azorských ostrovů.

Bordeaux (Francie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Savin na snímku se sudem, ve kterém překonal Atlantik. Trvalo mu to 127 dní.

Savin na snímku se sudem, ve kterém překonal Atlantik. Trvalo mu to 127 dní. | Zdroj: Profimedia

Savin v roce 2019 Atlantický oceán překonal v plavidle podobném sudu vydaném napospas pouze větru a mořským proudům. Tentokrát se vydal na moře na veslici Audacieux.

V sudu přes Atlantik. Francouz Savin překonal oceán za 127 dní, spoléhal jen na mořské proudy

Číst článek

„S velkým smutkem jsme se právě dozvěděli o smrti přítele Jeana-Jacquesa. Jeho tělo se našlo bez života v kabině Audacieux. Tentokrát byl oceán silnější než náš přítel, který tak miloval plachtění a moře,“ uvedl podpůrný tým na facebooku.

Savin vyplul 1. ledna z jihu Portugalska a blížil se k azorskému městu Ponta Delgada, když s ním jeho skupina ztratila v pátek kontakt.

Portugalská námořní hlídka spatřila převrácený Savinův člun u Azor a potápěč v kabině pod hladinou našel tělo. Přesná příčina smrti zatím nebyla stanovena.

Savin býval armádní výsadkář a později soukromý pilot, v roce 2015 vystoupil na Mont Blanc. Své 75. narozeniny oslavil minulý týden a dal si na lodi husí játra a šampaňské.

‚Buďte klidní‘

Ve středu napsal na facebooku, že se potýká se silným větrem, kvůli němuž se trasa prodlouží o 900 kilometrů.

Měl také potíže se solárním zařízením, ale chtěl ho opravit po zakotvení v přístavu města Ponta Delgada. „Buďte klidní, nejsem v nebezpečí,“ napsal.

V osmimetrovém člunu měl strávit tři měsíce a své veslařské dobrodružství označil za způsob, jak „se ve stáří smát“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme