Verstappen je potřetí v řadě mistrem světa formule 1. Ve sprintu v Kataru dojel druhý, zvítězil Piastri

Max Verstappen z Red Bullu je potřetí za sebou mistrem světa formule 1. Nizozemský pilot si obhajobu titulu z let 2021 a 2022 zajistil v sobotním sprintu ve Velké ceně Kataru, v němž obsadil druhé místo. Vítězství získal australský nováček z McLarenu Oscar Piastri.

Losail (Katar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen je po sprintu v Kataru trojnásobným mistrem světa formule 1

Max Verstappen je po sprintu v Kataru trojnásobným mistrem světa formule 1 | Zdroj: Profimedia

Šestadvacetiletý Verstappen se stal mistrem světa už v průběhu závodu. Jeho týmový kolega Sergio Pérez, jenž ho jako jediný mohl v pořadí mistrovství světa předstihnout, totiž v jedenáctém kole vyletěl mimo trať a odstoupil.

K udržení matematické naděje na titul přitom musel Mexičan skončit na stupních vítězů a Verstappen nesměl dojet do šestého místa.

Krátký závod na devatenáct kol vyhrál pod světly na okruhu v Losailu Piastri a připsal si po startu z pole position první vítězství v královské třídě motorsportu. Verstappen na něj ztratil dvě téměř sekundy, třetí skončil další jezdec McLarenu Lando Norris z Británie.

Rodák z belgického Hasseltu se stal jedenáctým pilotem historie, který se radoval z mistrovského titulu minimálně třikrát.

Verstappen se dotáhl na legendy Nikiho Laudu, Jackieho Stewarta, Ayrtona Sennu či Nelsona Piqueta, jehož dcera Kelly je jeho přítelkyní. Absolutními rekordmany jsou se sedmi triumfy Lewis Hamilton a Michael Schumacher.

Před nedělní sedmnáctou z 22 Grand Prix sezony má Verstappen v čele pořadí nedostižný náskok 184 bodů. Po pátečním kvalifikačním vítězství vyrazí do hlavního závodu z pole position a bude usilovat o čtrnáctou výhru v sezoně. Už před dvěma týdny v Japonsku obhájil Red Bull díky Verstappenovi a Pérezovi prvenství v Poháru konstruktérů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme