Třetí vítězství Pogačara na Giru. Slovinský cyklista v první horské etapě přespurtoval Martíneze

Lídr cyklistického Gira d'Italia Slovinec Tadej Pogačar vyhrál osmou etapu a připsal si třetí dílčí vítězství v závodě. V závěru první horské prověrky letošního ročníku přesvědčivě přespurtoval druhého muže průběžného pořadí Daniela Felipeho Martíneze a díky bonifikacím zvýšil náskok na prvním místě na 2:40 minuty.

Prati di Tivo (Itálie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídr cyklistického Gira d'Italia Slovinec Tadej Pogačar vyhrál osmou etapu

Lídr cyklistického Gira d'Italia Slovinec Tadej Pogačar vyhrál osmou etapu | Foto: Jennifer Lorenzini | Zdroj: Reuters

Český vrchař Jan Hirt dokončil 152 km dlouhou etapu na čtrnáctém místě. Za vítězem zaostal o 21 sekund a v celkovém pořadí se vrátil do první desítky, z níž po páteční časovce vypadl. Nyní ji uzavírá s odstupem 5:53 minuty.

Pogačar den po triumfu v časovce kontroloval v závěrečném patnáctikilometrovém stoupání na Prati di Tivo s pomocí stájového kolegy Rafala Majky situaci v čelní skupině favoritů. Čtyři kilometry před cílem zlikvidovali únik Valentina Pareta-Peintreho a pečlivě hlídali další nástupy. V posledních zhruba 200 metrech vyrazil dvojnásobný šampion Tour de France za vítězstvím a nedal soupeřům šanci.

V cíli pak přiznal, že tým v sobotu původně na vítězství ani útočit nechtěl. Stájoví kolegové se ale v průběhu etapy rozhodli změnit plány. „Dneska (v sobotu) jsem to vůbec nečekal, ale jako tým jsme jeli výborně. Pod poslední stoupání jsme dojeli s dobrým časovým odstupem a v závěru odvedli super práci. Rafal to skvěle odtáhl a bylo super zase tady na Prati di Tivo vyhrát,“ řekl slovinský favorit.

Druhý český jezdec stáje Soudal-Quick Step Josef Černý nabral na 158. místě manko 39:06 minuty. S časovkářským specialistou dojel na chvostu startovního pole například i dvojnásobný mistr světa Filippo Ganna, jenž byl v páteční časovce druhý, či spurteři Jonathan Milan a Caleb Ewan.

V závodě už nepokračuje Francouz Christophe Laporte. Jednatřicetiletý jezdec stáje Visma-Lease a Bike, jenž měl těžký pád v páté etapě, zkusil ještě v předchozích dvou dnech bojovat, do sobotní etapy už ale nenastoupil.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme