Déjà vu na Tour de France. Alaphilippe je znovu hrdinou, etapový triumf věnoval zesnulému otci

Cyklističtí fanoušci prožívají to pravé francouzské déjà vu. Domácí modla Julian Alaphilippe je na Tour de France po roce znovu ve žlutém, opět po druhé individuální etapě. Hrdina loňského ročníku Staré dámy zatím čekal na vítězné vavříny v této sezoně marně, triumf na domácí půdě je tak o to sladší. A také velmi emotivní.

Nice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osmadvacetiletý cyklista neskrýval v cíli slzy. Zejména při vzpomínce na svého otce, jenž loni v červnu podlehl dlouhé nemoci.

‚Masakr. Jako na ledě.‘ Pinot mluvil na Tour o jednom z nejhorších dnů kariéry, Gesink spílal cyklistické unii

Číst článek

„Vítězství na Tour vždycky přináší emoce, ale tenhle rok je to speciální. Od začátku sezony jsem nevyhrál závod, i když jsem v těžkých časech stále tvrdě makal. Vítězství chci věnovat svému tátovi, znamená to pro mě strašně moc,“ citoval dojatého Alaphilippea server Cyclingnews.com.

Francouzský hrdina, který loni vydržel navzdory všem předpokladům ve žlutém dresu dlouhých 14 dní, předvedl ve druhé etapě svou typickou jízdu. Nejdřív nastoupil v závěrečném stoupání zhruba 13 kilometrů před finišem v Nice a do cílové rovinky si přivezl na zádech dvojici soupeřů - Švýcara Marca Hirschiho a Brita Adama Yatese.

Závěrečný spurt pak byl pravým vyvrcholením etapy. A také mistrovskou hrou nervů. Trojice uprchlíků totiž taktizovala tak dlouho, až se zdálo, že ji blížící se peloton ještě dojede. Nakonec za to ale vzal 200 metrů před cílem právě Alaphilippe a těsně před Hirschim potvrdil papírové předpoklady.

Konečně triumf

Pro nejlepšího cyklistu roku 2019 to byla zatím hořká sezona. Ještě před koronavirovou pauzou postupně nasbíral v etapách všechna umístění v první pětce, vyjma toho nejcennějšího.

V srpnu se musel na slavné klasice Milán - San Remo ve finiši sklonit před Woutem Van Aertem a pouze bronzový stupínek obsadil ve čtvrté etapě na Critérium du Dauphiné i na francouzském šampionátu. Teď se ale dočkal velkého zadostiučinění.

Výsledky Juliana Alaphilippea v první pětce za rok 2020

  • Tour Colombia: 2. místo (1. etapa), 3. místo (4. et.)
  • Paříž - Nice: 4. místo (1. et.), 5. místo (6. et.)
  • Milán - San Remo: 2. místo
  • Critérium du Dauphiné: 3. místo (4. et.)
  • Francouzský šampionát: 3. místo
  • Tour de France: 1. místo (2. et)

„Vždycky jsem snil o žlutém dresu. Teď ho znovu můžu obléct a udělám všechno pro to, abych ho udržel co nejdéle,“ dodal Alaphilippe, jenž obhajuje páté místo v celkovém pořadí.

Komu se naopak sen o žlutém dresu pomalu rozplývá, je vítěz letošního závodu Critérium du Dauphiné Daniel Martínez. Kolumbijec měl sice na papíře plnit roli dvorního pomocníka zkušeného Rigoberta Urána, pro mnohé byl ale čtyřiadvacetiletý cyklista týmu EF Pro Cycling černým koněm celé Tour.

To už ale nejspíš neplatí. Martínez v závěrečné části etapy dvakrát spadl a nabral ztrátu více než tři a půl minuty. „Jsem velmi zklamaný. První pád bolel víc, při druhém jsem byl sice ve větší rychlosti, ale sklouzl jsem se po silnici. Bolí mě koleno, ale doktoři říkají, že budu v pořádku,“ popisoval Martínez po dojezdu.

V pondělí čeká peloton převážně rovinatá 198 kilometrů dlouhá etapa z Nice do Sisteronu. Ke slovu by se tak znovu měli dostat sprinteři.

mov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme