‚Za deset let taťku přeskočím,‘ věří Matěj Matura, který se věnuje skokům na lyžích jako jeho otec

Profese se dědí z otce na syna, mohou si říct v rodině Maturových. Otec Jan má za sebou ve Světovém poháru mezi skokany na lyžích dvacet sezon, patřil k tradičním účastníkům. Nyní jako trenér připravuje také svého osmiletého syna Matěje.

Lomnice nad Popelkou Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý skokan na lyžích Jan Matura (vpravo) dělá trenéra také svému synovi Matějovi (vlevo)

Bývalý skokan na lyžích Jan Matura (vpravo) dělá trenéra také svému synovi Matějovi (vlevo) | Foto: Pavel Petr

„Poslední v této kategorii se startovním číslem 29 je Matura Matěj, LSK Lomnice, skok dlouhý 24 metrů,“ představil při závodech v Lomnici nad Popelkou vítěze jedné z žákovských kategorií místní hlasatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Matěj Matura pokračuje ve šlépějích svého otce Jana

Jan Matura se pod můstkem mohl usmívat. Syn je pro skoky stejně zapálený, jako býval on. „Na lyžích se učil, když mu ještě nebyly ani dva roky a na můstek sem jsem ho přivedl v pěti letech. Měl určitě jinou možnost, protože jsme se ho snažili dát i na fotbal a pořád jsme se ho ptali ‚to jako doopravdy chceš dělat skoky?‘, ale tím, že za námi s manželkou jezdil na závody, tak viděl, jak to funguje, neustále si zkoušel nájezdy, skákal z gauče a tak podobně. Řekli jsme si tak, že se tomu asi nevyhneme a přivedli jsme ho sem,“ popisuje Matějovy začátky Jan Matura.

K Janovým vrcholům patřil rok 2013, kdy vyhrál dva závody v Sapporu, celkově obsadil ve Světovém poháru desáté místo a byl vyhlášen nejlepším českým lyžařem. Syn zatím sbírá první úspěchy.

„Tím, že blbne každou chvíli, tak převyšuje své vrstevníky, takže teď momentálně skáče v kategorii s o rok staršíma klukama. Například ale loni, když už skákal on jako starší, tak jsme měli problémy, že jsme museli vynechávat nějaké malé můstky a postrašovat nám ho moc nechtěli. V tom je tedy trošku problém tím, že mu to takhle jde,“ vypráví Jan Matura.

Dlaně dolů, pusa zavřená

A možná po svém otci osmiletý závodník něco zdědil. Jistou podobu při skocích nezapře. „Dává dlaně dolů stejně jako já, ale pusu má asi zavřenou. Já jsem ji míval vždycky otevřenou. Spíš je ale stejný v tom, že ho to baví,“ říká devětatřicetiletý bývalý skokan.

Skokan na lyžích Matura ukončil kariéru: Už cítím, jak kolena a záda trpí daleko víc než před lety

Číst článek

Matěj Matura pozorně poslouchá tatínkovy odpovědi. A následně se už sám rozpovídává, a to nejen při vzpomínkách na první závod v životě.

„Můj první závod byl taky v Lomnici a moc se mi to líbilo. Dřív jsem skákal na gauči, ze schodů, na klouzačce jsem dělal nájezd a pak jsem se na jejím konci odrazil. Vůbec jsem se nebál, ale mamka se bála,“ vzpomíná osmiletý Matěj.

„Teď v létě na soustředění v Desné jsem skočil na třicítce 39 metrů, což je můj nejdelší skok a můj nejoblíbenější můstek je asi třicítka v Lublani,“ dodává Matěj Matura.

„Chtěl bych jednou v životě skočit víc než taťka,“ říká Matěj. „To je 224,5 metru, takže ještě Matějovi pár metrů chybí, ale ta možnost určitě je. Světový rekord je totiž již daleko jinde, takže 250 metrů je otevřených,“ doplňuje syna Jan Matura.

„Za deset let taťku přeskočím,“ věří osmiletý pokračovatel skokanského rodu Maturů Matěj.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme