Osmiveslice Dukly měla mít za soupeře olympijské šampiony. Kvůli penězům ale na souboj nedošlo

Mužská osmiveslice pražské Dukly ovládla po 38. v řadě Primátorky. V Praze na Vltavě mohl mít tradiční klub letos extrémně silné soupeře v podobě olympijských šampionů z Velké Británie, ale kvůli nedostatku peněz nakonec museli pořadatelé jednání s elitní posádkou ukončit. I tak ale fanoušci, kteří dorazili na nábřeží, viděli velmi vyrovnaný hlavní závod.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osmiveslice pražské Dukly

Osmiveslice pražské Dukly | Zdroj: ČTK

Zasloužený potlesk si užívala posádka vítězné osmiveslice a po propršených nedělních závodech nakonec na slavnostním vyhlášení vysvitlo i slunce. A tak na veslařích Dukly rychle usychalo šampaňské, které tryskalo po celém pódiu. Mezi rozjařené závodníky patřil i veslovod Matyáš Klang, který se na Rašínově nábřeží radoval už popáté.

„Už to začíná být zajímavý ten počet. Koukal jsem do knihy, která byla vydaná na sté výročí. Tam jsou vzadu tabulky, tak pět vítězství to už je dobré. Na Petra Blechu teda nemám, to bych musel veslovat do sta let, protože on jich má dvanáct. Baví mě to furt stejně, i když to mám popáté,“ řekl Radiožurnálu Klang. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Primátorky bez olympijských šampionů

Dukla tak dominuje Primátorkám nepřetržitě od roku 1980, když tentokrát porazila druhou osmiveslici, tedy posádku složenou z veslařů čtyř různých týmů o dvě sekundy. Z premiérového triumfu ve slavném závodě na Vltavě s tradiční zatáčkou pod Vyšehradem se pak poprvé radovali Jiří Šimánek a Lukáš Helešic.

Původně ale Dukla měla mít ve 104. ročníku Primátorek zvučnějšího soupeře - olympijské vítěze z Velké Británie.

„Bylo rozjednáno, že by přijeli právě proto, že týden předtím tady startovali na mistrovství Evropy. Tak by to tady v Praze nějakým způsobem přežili a mohli by tu startovat. Nicméně potom, když došlo k významné korekci, tak jsme usoudili, že to odložíme na někdy do budoucna,“ mluví předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček o tom, že nejen evropský šampionát v Račicích měl problémy s dotacemi a nižší rozpočet než původně plánovaný ovlivnil i Primátorky.

Veslaři Dukly vyhráli 38. Primátorky v řadě. Tradiční závod ovládli o dvě vteřiny

Číst článek

„Shodou okolní i tady došlo na velkou korekci z pohledu magistrátu. Samozřejmě jsme rádi, že na nás vůbec myslí. Nicméně korekce byla tak významná, že jsme si například nemohli dovolit pozvat olympijské vítěze. Já jsem na to takhle myslel, abychom to oživili. Kdo jiný než olympijští vítězové by byli důstojným soupeřem pražské Dukly.“

Jen v roli divačky tentokrát dorazila k Vltavě olympijská vítězka na skifu Mirka Topinková-Knapková, která čeká v září narození prvního potomka a zatím jí veslování moc nechybí.

„Myslím, že jsem se toho za svou sportovní kariéru naveslovala tolik, že kdybych chtěla, tak můžu za rok zase klidně jet. Jsem zvyklá sportovat a spíš cítím, že jsem tím těhotenstvím tak omezená,“ doplňuje Mirka Topinková-Knapková, která brala 104. Primátorky jen jako společenskou událost. 

Jakub Marek, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme