MOV navrhuje vybrat pořadatele LOH 2024 i 2028 najednou. Kandidují Paříž a Los Angeles

Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru (MOV) navrhla, aby se o pořadatelství her v roce 2024 a 2028 rozhodlo při zářijovém zasedání v Limě. Nejde tak o rozdělení pořadatelství ale spíše o pořadí v jakém Paříž a Los Angeles budou hry pořádat. Ty jsou jedinými kandidáty na hry v roce 2024. Rada MOV se na tom dohodla na zasedání v Lausanne.

Lausanne Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thomas Bach po zasedání po Lausanne

Thomas Bach po zasedání po Lausanne | Zdroj: Reuters

"Je to jedinečná příležitost, když už máme dva tak skvělé uchazeče. Lepší kandidáty si vlastně nelze představit," konstatoval prezident MOV Thomas Bach.

Členové MOV budou o návrhu hlasovat na mimořádném zasedání 11. a 12. července znovu v Lausanne. O pořadateli, či pořadatelích se rozhodne 13. září v Limě. Naposledy bylo o dvou organizátorech naráz rozhodnuto v roce 1921, kdy Paříž získala hry na rok 1924 a Amsterodam na rok 1928.

Oba nynější uchazeči už uspořádali olympijské hry dvakrát - Los Angeles v letech 1932 a 1984, Paříž v letech 1900 a 1924. Oba organizační výbory oficiálně deklarovaly zájem pouze o hry v roce 2024.

Zástupci pařížské kandidatury již dříve prohlásili, že o pozdější termín nemají zájem, představitelé Los Angeles nebyli tak striktní a starosta Eric Garcetti dokonce myšlenku přidělení dvojích her podpořil.

Na uspořádání her v roce 2024 původně kandidovaly také Boston, Hamburk a Řím a Budapešť. Tato města ale zejména kvůli nízké podpoře veřejnosti postupně z boje odstoupila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme