Černošské dívce ‚omylem‘ nedali medaili. Svaz to řešil až po mezinárodním tlaku, zapojila se i Bilesová

Irský gymnastický svaz se po osmnácti měsících omluvil černošské dívce, kterou vynechali při předávání medailí na soutěži v březnu 2022. Video z akce se rozšířilo na internetu a přitáhlo pozornost třeba i několikanásobné olympijské vítězky Simone Bilesové, která se dívky veřejně zastala. Rozhodčí, která podle svých slov udělala neúmyslně chybu, napsala hned po akci dívce omluvný dopis. Ten jí však svaz nepředal.

Dublin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Video z akce v březnu 2022 ukazuje, jak rozhodčí rozdává medaile řadě malých gymnastek, ale ignoruje jedinou černošskou dívku v řadě. Fotograf, trenér a další funkcionáři přihlížejí, aniž by zasáhli. Na tribunách sedí stovky diváků, píše britský The Guardian.

Hnutí Black Lives Matter změnilo společenský diskurz o policejní brutalitě, míní amerikanista Jan Beneš

Číst článek

Krátce po incidentu a zveřejnění videa se rodině ozvala Simone Bilesová, americká gymnastka a několikanásobná mistryně světa a olympijská vítězka. Dívce soukromě poslala podpůrnou videozprávu. 

Za dívku a její rodinu se postavil i Ken McCue, dlouhodobý irský bojovník proti rasismu ve sportu. „Nedostalo se nám žádné domácí podpory od irské komise pro lidská práva a rovnost, Irské olympijské federace ani od Sport Ireland,“ uvedl McCue.

Jen ‚interní‘ stížnost

K řešení incidentu však v roce 2022 nedošlo. Národní gymnastický svaz Gymnastics Ireland (GI), národní řídící orgán sportu, se ve veřejných prohlášeních nijak nezavázal, že incident vyšetří, zavede protirasistickou politiku nebo zlepší ochranu nebělošských sportovců. Dívka se omluvy nedočkala dlouhých osmnáct měsíců.

„Je neuvěřitelné, že se takhle zachází s malou holčičkou. Je to systémový problém, protože když se GI nevyjádří, je to zpráva, že jsou rádi, že se to děje,“ citovali novináři matku dívky.

Rodina se zlobí, že bylo zapotřebí až mezinárodního tlaku, aby došlo k setkání, při kterém se spor řešil. Rozhodčí, která dívku při ceremoniálu vynechala, se zpočátku odmítla zúčastnit a irský gymnastický svaz řekl, že ji nemohou k účasti donutit.

K mediaci došlo až poté, co se rodina dívky obrátila na gymnastickou etickou federaci sídlící ve Švýcarsku. Tohoto setkání se už rozhodčí účastnila, opět ale chyběli zástupci GI. Podle organizace se totiž jedná jen o „stížnost jednoho člena svazu na druhého“.

‚Nesnáším migranty.‘ Radikální hnutí Operace Dudula šíří svou xenofobní rétoriku napříč Jižní Afrikou

Číst článek

Zatajená omluva

Během setkání vyšlo najevo, že se rozhodčí za své pochybení dívce v obsáhlém dopise omluvila jen několik dnů po akci. Rodině ji zaslala prostřednictvím úředníka svazu – ten ji však nikdy nepředal.

„Zpočátku jsem jí nevěřila,“ přiznala matka dívky. „Ale z jejího e-mailového účtu vyplynulo, že poslala podrobný omluvný dopis a Gymnastics Ireland mi ho zatajili,“ zlobila se.

Místo toho dostala jen neurčitý nepodepsaný dopis o dvou řádcích, který se prý vůbec nezabýval podstatou problému.

Irský gymnastický svaz v neděli uvedl, že „se teprve nedávno dozvěděli, že rodina chce od organizace veřejnou omluvu“. Jeho zástupci doplnili, že ještě ten den zaslali rodině omluvný dopis.

„Kdo by si nemyslel, že by se po tomto strašném incidentu neměli omluvit?“ uvedla matka. Trvalo to hodně přes rok a pohoršit se nad tím nejprve musely miliony lidí po celém světě. Je mi to k ničemu, protože omluva neřeší otázky rasismu a bezpečnosti. Ráda bych slyšela, jak říkají věci jako ‚příští černé dítě, které bude dělat gymnastiku, bude v bezpečí‘. Nic takového se nestalo,“ popsala.

Poté, co se video z gymnastického závodu stalo opět hojně sdíleným na sociálních sítích, s veřejnou reakcí přišla i Simone Bilesová. „Zlomilo mi to srdce, když jsem to viděla... Pro rasismus není místo v žádném sportu ani kdekoliv jinde,“ uvedla. Video odsoudila i její týmová kolegyně Jordan Chilesová, stříbrná olympijská medailistka: „Je to velice zraňující ze všech možných úhlů.“

Josef Beneda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme