Jezdec Opatrný půjde do olympijské kvalifikace s novým koněm. Doufá, že se k Čechům přikloní štěstí

Praha bude od čtvrtka do neděle centrem jezdeckého sportu. Ti nejlepší koně i závodníci míří na závodiště ve Velké Chuchli, aby tam v pátek zabojovali o vstupenku na olympijské hry do Paříže. Naděje si dělá i český výběr, který už soutěžil na minulých Hrách v Tokiu. Jeho lídr Aleš Opatrný ale musel těsně před olympijskou kvalifikací shánět nového koně

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Opatrný letos kvalifikaci na Forewerovi nepojede

Aleš Opatrný letos kvalifikaci na Forewerovi nepojede | Zdroj: Profimedia

Loni v listopadu se ještě Aleš Opatrný v sedle valacha jménem Forewer radoval z výhry na největší parkurové show světa Prague Playoffs v O2 Areně.

Přehrát

00:00 / 00:00

České jezdce čeká kvalifikace na olympijské hry. Opatrný do ní půjde s novým koněm a věří ve štěstí

Jenže v dubnu se Forewer zranil při tréninku, a bylo jasné, že se do olympijské kvalifikace nestihne uzdravit. A tak Opatrný narychlo sehnal nového koně, osmiletého Valacha Locanta, který má silný rodokmen - jeho otec totiž vybojoval stříbro na Hrách v Londýně v roce 2012.

„Můj kamarád a veterinář mých koní mi nabídl Locanta. Od první chvíle jsem věřil, že by to mohl být kůň ke stylu mého ježdění, a po pár závodech, co jsem s ním absolvoval, tomu tak i je,“ říká Aleš Opatrný s tím, že se mu v elitní konkurenci povedl nečekaný kousek. Zajistit si v tak krátkém čase tak kvalitního koně totiž nebývá zvykem.

„Forewerovi bylo osm a Locanotvi je také osm. A Locant je v osmi letech určitě zkušenější, než tenkrát Forewer v Budapešti ve stejném věku,“ říká.

Jednačtyřicetiletý jezdec s Locantem bleskově začal trénovat, tak, aby stihl pražskou olympijskou kvalifikaci. Tu už Opatrný s ostatními reprezentanty jednou zvládl, a to před Hrami v Tokiu právě na kolbišti v maďarské Budapešti.

Tvůrce českého týmu pro letošní kvalifikaci proto ví, jak náročné je obsadit dvě postupové příčky. Motivuje ho ale snaha uspět před vlastními fanoušky.

„Je to jeden den a jeden závod. V ten den nám to všem musí klapnout a musí být na naší straně hlavně štěstí. Mnohdy se stane, že se dotkneme třikrát či čtyřikrát a bariéra nespadne. Někdy kůň skáče fantasticky, jednou se dotkne a bariéra spadne. Půjde i o štěstí,“ podotýká Opatrný.

O olympijské vstupenky do Paříže se v Praze bude soutěžit v pátek odpoledne - Češi nastoupí v sestavě Aleš Opatrný, Filip Doležal, Vladimír Tretera a Anna Kellnerová. Radiožurnál i Radiožurnál Sport přiblíží dění ve Velké Chuchli v reportážních vstupech.

František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme