Íránská sportovní lezkyně nastoupila v mezinárodní soutěži bez hidžábu, podpořila tak protesty v zemi

Íránská sportovní lezkyně Elnaz Rekabiová se jako druhá žena v historii íránského sportu ukázala na mezinárodní soutěži bez pokrývky hlavy. Podpořila tak protesty, které v Íránu vypukly po po smrti dvaadvacetileté Mahsy Aminiové.

Video Soul (Jižní Korea) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hidžáb je jakožto jeden z prvků muslimské kultury v Íránu po ženách vyžadován i na sportovištích. Elnaz Rekabiová ale šokovala, když k lezecké stěně na mezinárodním turnaji v Soulu přišla bez šátku, pouze s čelenkou a uvázaným culíkem.

Hidžáb jako symbol víry, nebo znak útlaku? ,Rozdíl je v možnosti se svobodně rozhodnout,‘ říkají muslimky

Číst článek

Do soutěže, ve které nakonec skončila čtvrtá, nastoupila jako druhá žena v íránské historii bez pokrývky hlavy, která by zakrývala její vlasy. První byla v roce 2019 boxerka Sadaf Khademová, na kterou byl následně v rodné zemi vypsán zatykač a do Teheránu už se nevrátila.

Záběry ze závodů brzy obletěly sociální sítě. Pro třiatřicetiletou lezkyni, která za kariéru nasbírala přes 80 medailí, ale její čin může mít vážné důsledky.

„Elnaz Rekabiová ví, že její sportovní budoucnost v Íránu zřejmě skončila, protože neměla hidžáb, ale ukázala velkou sílu,“ napsala na twitter íránská novinářka Sima Sabetová.

Rekabiová se svým vystoupením jasně postavila na stranu demonstrantů, kteří v Íránu už měsíc protestují proti vládě. Celonárodní demonstrace začaly poté, co po zásahu mravnostní police zemřela dvaadvacetiletá Misha Aminiová, kterou autority obvinily z porušení nařízení o povinném hidžábu. 

Ze strany íránských dívek a žen je odložení hidžábu jedním ze znamení vzdoru proti tradici, kterou už více považují za symbol represe než náboženský prvek. Některé protestující své hidžáby dokonce pálí. Během demonstrací zemřelo podle organizace Iran Human Rights už přes 200 lidí.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme