Hamilton vyhrál kvalifikaci na VC Japonska, jeho rival o titul Vettel odstartuje z druhého místa

Dosavadní lídr celkového pořadí Lewis Hamilton z Mercedesu má šanci navýšit svůj náskok v čele seriálu. Poprvé v kariéře totiž ovládl kvalifikaci na okruhu v Suzuce a má tak před nedělním závodem ideální pozici. Druhý odstartuje Hamiltonův největší konkurent v boji o celkový triumf Sebastian Vettel z Ferrari.

Suzuka Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tři nejrychlejší z kvalifikace na Velkou cenu Japonska. Zleva Valtteri Bottas, Lewis Hamilton a Sebastian Vettel

Tři nejrychlejší z kvalifikace na Velkou cenu Japonska. Zleva Valtteri Bottas, Lewis Hamilton a Sebastian Vettel | Zdroj: Reuters

Trojnásobný britský šampión ve Formuli 1 si připsal již 71. kariérní pole position, a jubilejní 10. v letošní sezóně, ve které má nakročeno k zisku v pořadí již čtvrtého titulu. Kvalifikaci ovládl časem 1:27,319 a o více než dvě sekundy překonal jedenáct let staré maximum Brazilce Felipeho Massy.

Jezdci Mercedesu Lewis Hamilton (vlevo) a Valtteri Bottas ovládli kvalifikaci Velké ceny Japonska | Foto: Reuters

Druhý skončil v kvalifikaci Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas, který však do nedělní Velké ceny odstartuje až ze sedmého místa, protože byl v předcházejícím tréninku nucen vyměnit převodovku, za což dostal penalizaci pěti míst na startu.

Do první řady na druhé místo se tak posunul největší Hamiltonův rival a čtyřnásobný vítěz celkového pořadí Němec Sebastian Vettel, který se tak bude pokoušet smazat alespoň něco z Britova čtyřiatřicetibodového náskoku na čele závodu. K tomu má totiž už jen pouhých pět závodů z celkových 20, které v seriálu Formule 1 jsou.

Vettelova kolegu Kimmiho Räikkönena potkal stejný osud jako Bottase, a tak přestože zajel šestý čas, odstartuje z 11. místa. Dvojnásobného šampiona Fernanda Alonsa z McLarenu čeká po výměně motoru start z poslední příčky.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme