McGregorův návrat opět rozdmýchal nenávist vůči Dagestánu. Kdy a kde vznikla ‚válka gangů‘?

Irský MMA zápasník Conor McGregor v minulém týdnu oznámil návrat k drsnému řemeslu. Už 18. ledna příštího roku ho čeká zápas v americkém Las Vegas. Sice ještě neprozradil jméno svého příštího soupeře, ale v Rusku, kde se tisková konference konala, přidal do své sbírky další kontroverzní pozdvižení – urazil přítomné Dagestánce, kteří mu položili jednoduchou otázku.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

MMA zápasníci Conor McGregor a Chabib Nurmagomedov (vpravo)

MMA zápasníci Conor McGregor a Chabib Nurmagomedov (vpravo) | Zdroj: Reuters

Vraťme se do roku 2014 a podrobněji si prohlédněme fotografii níže. Je na ní zachycen McGregor po vítězném zápase a po jeho pravici dnes nepřítel číslo jedna – Chabib Nurmagomedov. Tehdy však ani jeden z nich netušil, že vzájemná úcta a respekt vezmou do zaječích a nechají vzniknout jednomu z největších nepřátelstvích v dějinách sportu.

With CONOR McGREGOR after his unbelievable victory in UFC 178. Опасный пацан. sqor.com/posts/6ad3ceb0… http://t.co/9H2Op52qFK

00:34 – 29. 09. 2014

7082 8793

McGregor debutoval v UFC v roce 2013 a svým stylem zápasení se rychle stal miláčkem davů, a dokonce i některých soupeřů. Jedním z obdivovatelů byl již zmiňovaný Chabib. Možná proto, že zápasil v jiné váhové kategorii, ale možná spíš proto, že oba dva sportovci moc dobře věděli, jak tvrdá byla jejich cesta mezi oslavované gladiátory.

Co to je UFC?

Ultimate Fight Championschip (UFC) je americká společnost, která pořádá soutěž ve smíšených bojových umění MMA (Mixed Martial Arts). Jedná se o nejprestižnější zápasnickou organizaci v této disciplíně a svojí úrovní by se dala přirovnat například k hokejové NHL nebo basketbalové NBA. Mezi profesionální zápasníky z celého světa se v minulosti probojovali i tři Češi - Karlos Vémola, Viktor Pešta a Lucie Pudilová, která v ní stále působí.

McGregor, ač by mu to možná většina z jeho 32 milionů fanoušků na instagramu nevěřila, pracoval jako instalatér a o nějakých iPhonech a vlastní značce whiskey si mohl nechat jen zdát. Na druhém konci světa podobně začínal i Nurmagomedov, který vyrůstal v drsných podmínkách bývalého Sovětského svazu – Dagestánu.

Cestu za lepším životem si oba doslova vydřeli, vypotili a vymlátili ze sebe a svých soupeřů. Když se o několik let později v roce 2014 poprvé osobně setkali během galavečera UFC 178, vznikla výše zmiňovaná fotografie. Jak bizarně dnes působí jejich úsměvy a objetí, pochopíte později.

Kdy a kde se to zvrtlo?

Před třemi lety, přesněji 16. prosince roku 2017. Alespoň tak to dohledali španělští novináři. Tehdy si jeden z nejlepších McGregorových kamarádů, ruský zápasník Artem Lobov vyrazil s přáteli na noční tah. Co čert nechtěl, tu noc měli stejnou představu o trávení volného času i Chabibovi kamarádi a obě skupinky na sebe narazily v nočním podniku.

Kromě klasického chlapského špičkování však mělo dojít i k fyzickému napadení. „Snažili jsme se tu situaci uklidnit, což se povedlo, a pak jsme si šli po svých,“ vyprávěl před lety španělskému deníku Lobov. „Jenže pak jsem se dozvěděl, že mého kamaráda Rasula ten večer někdo zákeřně napadl na toaletách,“ popsal pravděpodobný prvopočátek všech pozdějších skandálů. A to nebylo vše.

O 14 dní později Rasula někdo na ulici postřelil a málem ubil k smrti. Vyšlo najevo, že pachatelem měl být jeden z mužů, kteří dříve vyvolali incident v nočním klubu. Ten den začala nenávist mezi Conorovými a Chabibovými lidmi, která by se dnes bez nadsázky dala nazvat „válkou gangů“.

Urážky, napadení a kyberšikana

Kdy a kdo do ze sportovců jako první využil k zastrašování svého rivala takzvaný „trash talk“, tedy házení špíny na druhého, nelze přesně určit. Ale pokud jde o Conora s Chabibem, mohli by tihle dva tuto formu společenské dehonestace klidně vyučovat na vysoké škole.

Po výše popsaných událostech v Rusku se McGregor rozhodl, že věci zkrátka nenechá jen tak být. O několik měsíců později, v dubnu roku 2018, dorazil na tiskovou konferenci do Brooklynu, kde se Chabib chystal na zápas o titul šampiona UFC v lehké váze.

Adrenalin si pochopitelně přibalil s sebou a stejně tak skupinu zhruba dvaceti nohsledů, se kterými využili situace a zaútočili na autobus, který měl Chabiba a další zápasníky odvézt do nedalekého hotelu. O tom, že jejich vzájemná nenávist tehdy překročila hranice sportu, už nebylo pochyb.

Nurmagomedova ale incident nerozhodil a o dva dny později se stal prvním ruským šampionem UFC. Pro českého fanouška by bylo srovnatelným úspěchem například vítězství tenisty Tomáše Berdycha na některém grandslamovém turnaji.

Tou dobou už ale McGregor, který v UFC vybojoval titul hned ve dvou váhových kategoriích (pérová a lehká), střádal plány, trénoval a „thrashtalkoval“ o sto šest. Urážel Chabiba, jeho náboženství, jeho rodnou zemi, manželku, jeho tým. Dělal zkrátka všechno, aby mu znepříjemnil život. Svým způsobem tak házel rukavici vedení UFC, kterému jejich gradující nenávist hrála do karet. A do marketingu.

Přesně po pěti měsících od incidentu s autobusem pak prezident UFC Dana White oznámil, že Chabib bude opět zápasit, aby obhájil svůj titul, který na jaře získal. Nebylo zrovna překvapením, že soupeř, který mu ho bude chtít odebrat, se narodil v irském Dublinu. „Válka gangů“ měla vyvrcholit 6. října 2018 v Las Vegas.

‚Nemluv o mém náboženství, ani o mé zemi‘

Nejsledovanější zápas v historii UFC vidělo v přímém přenosu 2,4 milionu fanoušků. Chabib po dominantním výkonu zvítězil ve 4. kole a přidal i něco navíc. Poté, co skolil velkohubého Ira, vyskočil z oktagonu a své účty z minulosti chtěl splatit i zbytku McGregorova týmu. Za pozápasovou strkanici museli později oba aktéři zaplatit vysoké pokuty a skousnout několikaměsíční zákaz jejich oblíbené a královsky placené činnosti.

Přestože se Chabib později za incident omluvil, připomněl, že urážky směrem k jeho víře a národu byly prostě moc. „Nemůžete takhle mluvit o mé zemi a o mém náboženství. Tyto věci jsou pro mě opravdu důležité,“ obhajoval Nurmagomedov své chování v americkém městě hříchu.

Válka pokračuje

Od jejich posledního incidentu uplynul rok, a zatímco Nurmagomedov letos svůj titul obhájil v souboji s Dusinem Poirierem, McGregor nezápasil. Minulý pátek ale na tiskové konferenci v Rusku oznámil, že se už brzy vrátí k zápasení. Při té příležitosti však zůstal věrný své povaze a v místnosti, kde bylo přítomno i několik novinářů z Dagestánu, neváhal poslat do světa další slovní atak.

„Kde se právě nacházím? Jsem v centru Moskvy a kde je Chabib? On odletěl. Já přiletěl a on raději odletěl. Takhle se chová typický Dagestánec,“ prohlásil bez okolků, ale z hloučku tazatelů mu jeden z nich bleskově kontroval. „My jsme zbabělci? Co jsme ti já a moji lidé udělali?“ popsal situaci ruský web RT.

McGregor sice něco odvětil, ale nemusel. Všechny důvody byly popsány výše. A asi nebylo žádným překvapením, že ho vzápětí jen těsně minula plastová lahev.

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme