Oštěpař Vadlejch vyhrál mítink v Turku. Hodem 89,51 metru se dostal do čela letošních světových tabulek

Oštěpař Jakub Vadlejch vyhrál zlatý mítink Continental Tour v Turku výkonem 89,51 metru. Stříbrný olympijský medailista se díky tomu na Paavo Nurmi Games dostal do čela letošních světových tabulek.

Turku (Finsko) (Aktualizováno: 21:47 13. 6. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Valdejch

Oštěpař Jakub Vadlejch se dostal do čela letošních světových tabulek | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Dvaatřicetiletý Vadlejch zvítězil minulé pondělí na propršeném a chladném Odložilově memoriálu, ve Finsku triumfoval ve slunečném počasí. Závod zahájil výkonem 86,67 a vítězný hod předvedl v druhé sérii. Poslední dva pokusy svěřenec světového rekordmana Jana Železného vynechal a zvítězil o více než dva metry před domácím Oliverem Helanderem (87,32).

V čele světových tabulek Vadlejch vystřídal Inda Níradže Čopru, jenž ho začátkem května na Diamantové lize v Dauhá porazil výkonem 88,67 o čtyři centimetry.

„Za vedení ve světových tabulkách jsem rád. Bylo to o moc lepší než loni,“ řekl na webu Světové atletiky Vadlejch, jenž loni skončil v Turku při Helanderově vítězství šestý.

„Soutěž jsem velmi dobře začal a věděl jsem, že můžu hodit dál. Během druhého pokusu jsem si ale málem vymknul kotník, takže jsem nechtěl riskovat. Myslím ale, že je to v pohodě. Uvidíme,“ dodal český oštěpař, který má v plánu další start ve Finsku v sobotu v Kuortane.

Páté místo obsadila v běhu na 1500 metrů finská rodačka Kristiina Mäki. Česká rekordmanka zaběhla čas 4:05,08 a o více než čtyři sekundy vylepšila svůj letošní nejlepší výkon na této trati z předminulého víkendu z Chorzówa.

Po zranění kotníku, jenž ji mimo jiné připravil o start na Odložilově memoriálu, se do tyčkařského sektoru vrátila Amálie Švábíková. Bronzová medailistka z letošního halového mistrovství Evropy byla šestá za 446 cm.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme