Místo hymny lidová píseň? Ruským sportovcům by na mezinárodních akcích mohla hrát ‚Kaťuša‘

Lidová píseň na velkých sportovních akcích místo státní hymny. To navrhuje komise sportovců Ruského olympijského výboru. Kvůli opakovaným dopingovým proviněním totiž nesmí ruští sportovci v následujících dvou letech závodit na mezinárodních akcích pod svou vlajkou a v případě jejich vítězství se nehraje ruská hymna. Nahradit by ji mohla „Kaťuša“.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejový turnaj vyhráli Olympijští sportovci z Ruska

Ruští hokejisté jako ‚Olympijští sportovci z Ruska‘ na hrách v roce 2018 | Foto: Grigory Dukor | Zdroj: Reuters

Kaťuša je sovětská válečná píseň o dívce čekající na mládence, který byl odveden do války. Hudbu složil v roce 1938 Matvěj Blantěr a slova k ní napsal Michal Isakovskij. A právě tahle lidová píseň by mohla nahradit v následujících dvou letech ruskou hymnu na sportovních akcích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruským sportovcům by na mezinárodních akcích mohla hrát ‚Kaťuša‘. Více v příspěvku Tomáše Petra

„Diskutovali jsme o doprovodné hudbě pro sportovce, kteří nás budou v příštích dvou letech reprezentovat, a vybrali jsme Kaťušu. Je to vlastenecká píseň. Znají ji nejen Rusové ale i lidé po celém světě. Děti ji také milují. Proto jsme se rozhodli navrhnout Ruskému olympijskému výboru právě Kaťušu,“ říká předsedkyně komise sportovců Ruského olympijského výboru (ROV) Sofija Veliká, která vybojovala tři olympijské medaile v šermu.

Ruští sportovci a týmy nesmí kvůli opakovaným dopingovým proviněním státu na velkých akcích startovat. S výjimkou těch, kteří nejsou do skandálů zapleteni.

Trest za doping. Sportovní arbitrážní soud vyloučil Rusko na dva roky ze všech soutěží včetně olympiád

Číst článek

Ani oni ale nesmí závodit pod ruskou vlajkou a v případě jejich vítězství nebude hrát ruská hymna. Proto ruští sportovci navrhují tradiční lidovou píseň Kaťuša.

„Tento případ nemá v historii olympijských her obdoby. Dle olympijské charty a informací z Ruského olympijského výboru by měl být proces takový, že v příštím týdnu bude o tomto návrhu komise sportovců ROV rozhodovat výkonný výbor ROV, který bude následně muset požádat o schválení Mezinárodní olympijský výbor,“ vysvětluje právník Českého olympijského výboru Jan Exner.

Pokud by oba výbory návrh schválily, hrála by ruským sportovcům na olympijských hrách v Tokiu a Pekingu místo státní hymny Kaťuša.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme