Švýcarsko chce pořádat zimní olympiádu. Ucházet se bude o hry 2030 nebo 2034 s projektem 13 sportovišť

Švýcarsko se bude ucházet o uspořádání zimních olympijských her v roce 2030 nebo 2034. Záměr kandidovat dnes schválil jednomyslně takzvaný sportovní parlament coby nejvyšší orgán Švýcarského olympijského výboru. O výsledku hlasování informoval Národní olympijský výbor v prohlášení na svém webu.

Curych Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hora Schilthorn ve Švýcarských Alpách (Ilustrační foto)

Hora Schilthorn ve Švýcarských Alpách (Ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay | Licence Pixabay,©

Pro rok 2030 budou mít Švýcaři konkurenci ve Francii a Švédsku, na další hry konané o čtyři roky později by byli soupeři Salt Lake City, ve hře je i kandidatura Sappora. V zemi už se konala zimní olympiáda v letech 1928 a 1948, v obou případech byl hostitelem Svatý Mořic. Tentokrát projekt počítá s „decentralizovanou“ akcí ve třinácti dějištích s již existujícími sportovišti.

Olympijské hry 2036 v Polsku? Duda oznámil plán na kandidaturu 18 dní před parlamentními volbami

Číst článek

O pořadateli her v roce 2030 se mělo rozhodnout už letos, Mezinárodní olympijský výbor (MOV) ale přesunul výběr až na příští rok a i s ohledem na klimatické změny a s tím související problémy zimních sportů počítá s tím, že přidělí zároveň i následující zimní hry pro rok 2034. K dvojí volbě už MOV přistoupil při výběru organizátorů letních olympiád v Paříži 2024 a Los Angeles 2028.

Výkonný výbor MOV na nadcházejícím zasedání od 28. listopadu do 1. prosince rozhodne, se kterými zájemci povede cílená jednání. Kongres s výběrem hostitele je naplánovaný na léto těsně před hrami v Paříži, ale pokud by byl francouzský projekt ještě ve hře, hlasovat by se o něm ve Francii nesmělo. Pak by se musel konat mimořádný kongres jinde.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme