Palát reprezentaci v Rize neposílí, trenérský tým má zájem ještě o Kämpfa z Toronta

Útočník Ondřej Palát z New Jersey české hokejisty na mistrovství světa v Rize a Tampere neposílí. Dvaatřicetiletý dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru se po pátečním vyřazení ve 2. kole play-off NHL omluvil, protože se v sezoně potýkal se zraněními. Generální manažer národního týmu Martin Havlát osloví centra Davida Kämpfa z Toronta, pro kterého skončil klubový ročník v noci na sobotu po vyřazení s Floridou.

Riga Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Útočník Ondřej Palát v sedmém zápase prvního kola play off NHL dvěma asistencemi přispěl New Jersey k postupové výhře 4:0 nad NY Rangers

Útočník Ondřej Palát v sedmém zápase prvního kola play off NHL dvěma asistencemi přispěl New Jersey k postupové výhře 4:0 nad NY Rangers | Foto: Ed Mulholland-USA TODAY Sports | Zdroj: Reuters

Naposledy se Palát, jenž vyhrál Stanleyův pohár s Tampou Bay v letech 2020 a 2021 a loni s ní byl opět ve finále, představil v národním týmu v roce 2019 na mistrovství světa v Bratislavě. Hrál i na olympijských hrách v Soči v roce 2014 a na Světovém poháru o dva roky později.

Na začátku jsem byl nervózní, říká Sedlák. Pak dvěma góly zařídil výhru nad Slovenskem

Číst článek

„My jsme se spojili včera a bavili jsme se o tom, jestli by přijel, nebo nepřijel. Ondra by moc rád jel, ale byl zraněný během roku, teď ho taky trápilo nějaké menší zranění během play off a bohužel se k nám nepřipojí,“ řekl Havlát ve videonahrávce poskytnuté médiím.

Palát byl od 24. října až od 5. ledna byl mimo hru, protože se podrobil operaci třísel. V základní části loňská letní posila Devils nasbírala ve 49 zápasech 23 bodů za osm branek a 15 asistencí. V play off zaznamenal Palát ve 12 duelech sedm bodů za tři trefy a čtyři přihrávky.

„Ondra hrál poslední tři roky finále Stanley Cupu a je to jeden z našich nejvytíženějších a nejlepších hráčů, které v NHL máme. A jestli se dá u někoho pochopit, že tento rok nepřijede, tak u něho. Určitě si zaslouží odpočinek,“ doplnil Havlát na adresu hráče, který má v NHL na kontě 677 utkání a 446 bodů za 151 branek a 295 asistencí. Ve 150 duelech play off přidal 101 bodů za 51 tref a 50 přihrávek.

Drama na úvod. Hokejisté slaví na mistrovství světa první výhru, Slovensko přestříleli 3:2

Číst článek

V roce 2020 Palátovi končila sezona posunutá kvůli pandemii koronaviru a dohraná v „bublině“ v Edmontonu až na konci září s prvním triumfem ve Stanley Cupu, obhajobu o rok později slavil 8. července a loni končil po porážce s Coloradem na konci června.

Osmadvacetiletý Kämpf loni debutoval na mistrovství světa v Tampere a Helsinkách, kam přijel po vyřazení Maple Leafs v 1. kole play-off. „Je to podobné, jako to bylo včera po vyřazení New Jersey. Dnes se s ním pokusím spojit a uvidíme, jaká bude situace tam,“ prohlásil Havlát.

Kämpf si v tomto ročníku NHL připsal v 82 duelech 27 bodů bodů za sedm branek a 20 asistencí a v play off zaznamenal v 11 duelech tři asistence. V NHL má na kontě celkem 399 duelů a 111 bodů (35+76) a ve 27 utkáních play off má bilanci 3+3. Loni na šampionátu v šesti duelech vstřelil dva góly a na jeden přihrál.

Kouč Kari Jalonen má na pětadvacetičlenné soupisce pro šampionát stále volná dvě místa v poli, na které také v Rize čekají útočníci Martin Kaut ze San Jose a Daniel Voženílek z Třince. Případné doplnění před nedělním druhým duelem s Kazachstánem bude teprve řešit.

„Je den po zápase (se Slovenskem), další máme až zítra. Určitě o tom budou nějaké debaty, ale bude záležet hlavně na trenérech, jak to dopadne,“ dodal Havlát.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme