Nový formát semifinále hokejového šampionátu: soupeře určí postavení po základních skupinách

Semifinále hokejového mistrovství světa už se nebude hrát v návaznosti na čtvrtfinále play-off podle „pavouka“ jako doposud. Soupeře mezi nejlepší čtveřicí turnaje nově určí postavení semifinalistů po základních skupinách. Na direktoriátu mistrovství světa odsouhlasili změnu s okamžitou platností krátce před jeho začátkem zástupci všech 16 účastníků šampionátu.

Bratislava/Košice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kovář pomohl porazit Švédy hattrickem

Semifinálový formát se mění. Nově bude o soupeřích rozhodovat jejich postavení v základní skupině (ilustrační foto) | Foto: Fredrik Sandberg | Zdroj: Reuters

V praxi to znamená, že tým s nejlepší bilancí po základních skupinách nastoupí proti tomu, jehož bilance byla mezi poslední čtveřicí nejhorší. Druhou dvojici v boji o finále pak vytvoří druhý nejlepší celek po základních skupinách se třetím.

Češi na úvod mistrovství světa porazili obhájce titulu Švédy 5:2. Dva góly vstřelil debutant Vrána

Číst článek

Mezinárodní hokejová federace také rovnou avizovala, že chce tuto změnu uplatňovat na všech turnajích pod hlavičkou IIHF.

Základním kritériem pro vytvoření semifinálových dvojic je umístění v základní skupině, následují získané body ve skupině, rozdíl ve skóre ve skupině a vyšší počet vstřelených gólů ve skupině. V případě shody pak rozhodne lepší postavení v žebříčku IIHF.

Týmy vedle jiného také potvrdily návrh, podle něhož již nebudou moci o novém šampionovi v případě vyrovnaného skóre ve finále rozhodnout samostatné nájezdy. Místo toho se budou nastavovat dvacetiminutové části prodloužení až do rozhodnutí, hrát se přitom bude tři na tři.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme