‘Každý kluk chce hrát hokej na univerzitě,‘ říká bývalý reprezentant trénující v USA

Řada mladých hokejistů odchází z Evropy do zámoří s vidinou dobře placené hokejové kariéry. Mají mladí hokejisté raději odejít sbírat zkušenosti do juniorských lig za mořem, nebo mají zůstat v extralize? Zajímavé to může být především pro ty, kteří chtějí spojit hokej se vzděláním. Tvrdí to mimo jiné někdejší československý reprezentant Tomáš Kapusta, který teď ve Spojených státech žije a trénuje mládež.

Los Angeles/San Diego Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzitní hokej (ilustrační foto)

Univerzitní hokej (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Někdejší olympionik a účastník mistrovství světa Tomáš Kapusta je v současnosti mimo jiné v San Diegu trenérem a manažerem týmu od 14 do 18 let, na starosti má i střední školu. Spojení studia a hokeje ve Spojených státech je prý samozřejmé. A ve srovnání s evropským prostředím úplně jiné.

Golden Knights čeká domácí premiéra v NHL. Lístky lze pořídit až za 1200 dolarů

Číst článek

„Ten systém třeba nepovoloval nám hokejistům studovat. Já, když jsem hrál hokej a chtěl jsem jít do školy, tak mi nadávali, že mám být ve škole, že hokej mě neuživí. Na hokeji mi zase nadávali, nechoď do školy, jinak z tebe hokejista nikdy nebude. Zde je k tomu člověk hnaný. Tady to funguje tak, že každý kluk, kterého se zeptám, říká, já chci jít hrát hokej na univerzitu,“ říká Tomáš Kapusta.

Václav Nedomanský, první hokejista, který z tehdejšího Československa do Spojených států emigroval, má pro zájem mladých hokejistů o hru v univerzitních týmech jednoduché vysvětlení, Pro některé je opravdu vzdělání prioritou, jiní jen využijí příležitosti.

„No jak kdy, ale většinou chtějí hrát za univerzitu, protože vzdělání tady v Americe je strašně drahé, takže kdo je schopný hrát na té úrovni, tak má zadarmo vzdělání. Takže když s hokejem skončí, má pořád dobrou školu a zájem o jeho pracovní možnosti je ohromný,“ potvrzuje Václav Nedomanský.

Helmu si vyberu podle svých vlasů, vtipkoval Jágr po podpisu roční smlouvy v Calgary

Číst článek

O tom, že cesta do Spojených států v mladém věku není pro každého, ale nepochybují ani ti, kteří už jsou v zámoří doma. Podle Václava Nedomanského na to nemá povahu každý a Češi jsou například ve srovnání se Švédy nebo Finy určitým způsobem znevýhodněni a hůř se adaptují.

„Jde jednak o kulturní prostředí a hodně velkou roli hraje i sociální zázemí,“ dodává Nedomanský.

O tom, že jsou možné obě cesty, se už v posledních letech český hokej přesvědčil mnohokrát. Tomáš Kapusta i Václav Nedomanský shodně připomněli to, že se zámoří českému mladíkovi nijak přizpůsobovat nebude a že ty, kteří se k tomuto kroku odhodlají, čeká především tvrdá práce.

Tomáš Lörincz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme