Hokejistky budou mít v USA profesionální soutěž po vzoru NHL. České hráčky vyhlíží draft

V nadcházející sezoně čeká ženský hokej velká změna. V zámoří totiž vznikne Professional Womens Hockey League (PWHL), tedy obdoba mužské NHL. První ročník nové soutěže potrvá od ledna do června a v základní části se odehraje 24 kol. České hokejistky jsou v očekávání draftu a doufají, že se probojují do nejlepších zámořských týmů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejistka Tereza Vanišová v dresu Toronta

Hokejistka Tereza Vanišová v dresu Toronta | Zdroj: Profimedia

„Slibuji si od toho, že to bude nejlepší ženská soutěž. Asi bude chvíli trvat, než se to rozjede, ale doufám, že půjde o top ligu a budu mít možnost si v ní zahrát,“ přeje si Tereza Vanišová, která hraje v zámoří už osm let. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si českou hokejistku Terezu Vanišovou, jak vyhlíží angažmá v nové zámořské soutěži

Na konci minulé sezony právě Vanišová rozhodla o vítězství Toronta ve finále Isobel cupu, tedy ženské verzi Stanley cupu. Stala se tak teprve druhou hráčkou, která pohár zvedla nad hlavu potřetí. Jenže po sezoně soutěž zanikla s tím, že bude vytvořena nová, a to už ve spolupráci s NHL.

Před týdnem přišla ze zámoří zpráva, že se nová soutěž opravdu rozjede, ale hráčky zatím smlouvy s novými kluby nemají a zůstávají bez kontraktů. „Čekám na draft do nové ligy. Myslím si, že během září a října se rozhodne. Budu zatím jen trénovat,“ popisuje aktuální situaci Vanišová.

Nejistota pro hráčky

Zakládajícími členy nově vzniklé soutěže budou kluby z Bostonu, Minneapolis, New Yorku, Montrealu, Toronta a Ottawy. Do 10. září mají možnost podepsat volné hráčky, ostatní si budou vybírat v draftu. Ale ne na všechny se dostane. Předchozí soutěž hrálo jedenáct týmů, teď budou mít hráčky místa na soupiskách jen v šesti.

‚S medailí se vždy cestuje lépe.‘ Bronzové hokejistky se vrátily do Česka, chválí kanadskou trenérku

Číst článek

„Ještě nevíme, jak to bude všechno probíhat. Nyní by měly vyběhnout nové informace ohledně draftu. Některé holky už podepsaly smlouvy ve Švédsku s tím, že můžou případně odejít. Je to hodně otevřené. Já a pár hráček pořád ještě čekáme. Záložní plán nemám a pokud to nevyjde, tak to budu řešit dál až potom,“ říká česká reprezentantka.

Tereza Vanišová věří, že angažmá v zámořské soutěži vyjde a stejně doufá i šest dalších hokejistek, které v zámoří v minulé sezoně hrály. Například Dominika Lásková má podepsanou smlouvu ve Švédsku s možností odejít. Ostatní jsou na tom stejně jako Vanišová a čekají na podrobnosti ohledně draftu. 

„Uvidí se během následujících dvou měsíců. V listopadu už by měl být společný kemp a teoreticky po reprezentačním turnaji by už měla začít liga. Pak se budou dávat týmy dohromady a liga má začít v lednu,“ vyhlíží nejistou budoucnost Vanišová.      

První ročník PWHL potrvá od ledna do června, počítá se s dubnovou přestávkou kvůli mistrovství světa. V základní části se stihne 24 kol. Další sezony už budou delší a odstartují v listopadu.

Petr Kadeřábek, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme