Pokuta i zákaz vstupu na stadion. Fotbalové kluby fanoušky za výtržnosti téměř netrestají

Ve fotbalové lize se v neděli bude hrát nejsledovanější ligový zápas v Česku - pražské derby mezi Spartou a Slavií. Slavné utkání označuje policie za rizikové kvůli fanouškům obou klubů. Za výtržnosti platí nejen pražská „S“ skoro každý zápas pokuty ve výši desítek tisíc korun. Samy kluby přitom můžou po svých příznivcích vymáhat pokuty za porušení návštěvního řádu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výtržnosti fanoušků (ilustrační foto)

Výtržnosti fanoušků (ilustrační foto) | Foto: Michal Beránek / CNC | Zdroj: Profimedia

Za vniknutí fanoušků na hřiště a přerušení zápasu předkola Evropské ligy dostala pražská Sparta od UEFA víc než milionovou pokutu a zavřený stadion na jeden zápas. Navíc sama mohla podle návštěvního řádu po svých příznivcích vymáhat pokutu až do výše 50 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

České fotbalové kluby jen výjimečně udělují pokuty za porušení návštěvního řádu na svých stadionech. Více si poslechněte v reportáži Aleny Benešové

„Jsou za to jasně dané finanční sankce, zároveň je i jasně uvedené, že hrozí zákaz vstupu na stadion. Konkrétně po tomto zápase jsme ke konkrétním osobám s touto formou trestu přistoupili,“ řekl Radiožurnálu mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Podle něj je ale zásadní ztotožnění osob policií a teprve poté je možné vymáhat po fanoušcích pokutu. „Máme v určité fázi vyšetřování nebo třeba při přestupkovém řízení možnost nahlédnout do spisu. Na základě toho zasíláme těmto lidem návrh mimosoudního vyrovnání, který právě obsahuje smluvní pokutu danou návštěvním řádem,“ vysvětlil Kasík.

Policie zatím zná totožnost pěti mužů, kteří v Edenu použili pyrotechniku. Jeden se přihlásil sám

Číst článek

K pokutám ale sahají české prvoligové kluby výjimečně. Místo toho fanoušky spíš trestají zákazem vstupu na stadion. Vyplývá to z odpovědí pro Radiožurnál, který mapoval, nakolik kluby využívají možnost trestat výtržníky za řádění na stadionech podle návštěvního řádu.

Některé kluby mají ale problém s nedokonalým kamerovým systémem, proto se jim nedaří problémové fanoušky identifikovat a potrestat.

V této sezóně disciplinární komise Ligové fotbalové asociace, která trestá týmy za nesportovní chování fanoušků, vybrala na pokutách už skoro jeden milion korun.

Alena Benešová, Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme