Švýcarsko 0:0 Česko

UEFA urychlila zavedení videa do svých soutěží, v Lize mistrů bude k dispozici už v osmifinále

Evropská fotbalová unie UEFA se rozhodla nasadit videorozhodčí už do jarního play-off Ligy mistrů. Na pondělním zasedání v Dublinu o tom rozhodl její výkonný výbor. Podle původních plánů mělo být video zavedeno až od ročníku 2019/20.

Dublin Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zkoumání videozáznamu zabere jen několik desítek sekund zápasu

Zkoumání videozáznamu zabere jen několik desítek sekund zápasu | Zdroj: Reuters

Video se používalo v létě na mistrovství světa v Rusku a v této sezoně ho využívá už několik lig po celém světě včetně české nejvyšší soutěže. UEFA se však jeho zavedení do svých soutěží dlouho bránila a v září oznámila, že ho využije od sezony 2019/20.

UEFA odsouhlasila zavedení videorozhodčího, k dispozici bude v příštím ročníku Ligy mistrů a při ME 2020

Číst článek

Před dvěma týdny však předseda unie Aleksander Čeferin připustil, že by se mohlo objevit už v jarním play-off.

Výkonný výbor nakonec na dnešním zasedání v Dublinu na základě zprávy od komise rozhodčích zavedení videa skutečně urychlil s tím, že kromě Ligy mistrů bude použito také ve finále Evropské ligy, Ligy národů a ME hráčů do 21 let.

Od roku 2020 by pak mělo být video k dispozici i na mistrovství Evropy i v celé Evropské lize. „Nemělo smysl čekat, protože si nemůžeme dovolit žádné chyby,“ vysvětlil Čeferin.

Rozhodnutí výkonnému výboru usnadnila mimo jiné i skutečnost, že stadiony osmifinalistů z anglické, španělské, německé a italské ligy už mají vzhledem k používání videa v jejich domácích soutěžích potřebné kamerové systémy. A právě podobným systémem jako v národních soutěžích bude video používat i UEFA.

Podle šéfa komise rozhodčích Roberta Rosettiho však chce nastavit ještě jasnější pravidla pro zásahy videorozhodčího. „Chceme, aby všechno bylo jasné a konzistentní. Plus je potřeba fanouškům, hráčům a trenérům všechno pořádně vysvětlit,“ prohlásil.

CONFIRMED: Video Assistant Referees (VAR) will be used in the @UEFA Champions League from the Round of 16 in Feb 2019 following successful technological testing and the training of referees over the last few months 📺#UEFAExCo

13:28 – 03. 12. 2018

2656 7427

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme