Souček v Česku s přehledem ovládl anketu Zlatý míč, fotbalový záložník obhájil loňské prvenství

Záložník Tomáš Souček suverénně vyhrál novinářskou anketu Zlatý míč ČR o nejlepšího fotbalistu sezony a obhájil loňské premiérové vítězství. Šestadvacetiletý středopolař West Hamu v 25. ročníku ovládl jarní i podzimní část hlasování a s náskokem 411 bodů porazil klubového spoluhráče obránce Vladimíra Coufala. Třetí místo obsadil útočník Leverkusenu Patrik Schick. Výsledky ankety ve středu byly slavnostně vyhlášeny v Praze.

Praha (Aktualizováno: 14:06 14. 7. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český fotbalista Tomáš Souček

Tomáš Souček | Foto: STEVEN PASTON | Zdroj: Reuters

Souček zaznamenal ještě výraznější vítězství než před rokem, loni vyhrál před brankářem Tomášem Vaclíkem o 391 bodů.

Vaclík bude po konci v Seville působit v Řecku, reprezentační gólman se upsal Olympiakosu

Číst článek

Rozhodující náskok si vytvořil už na podzim, kdy získal 738 bodů a vedl před Coufalem o 256 bodů. Reprezentační záložník pak ovládl i jarní volbu, a to o 62 bodů před Schickem.

Souček prožil další skvělou sezonu. Bývalý kapitán Slavie patřil k oporám West Hamu, kterému pomohl k šestému místu v Premier League a postupu do Evropské ligy.

Z pozice defenzivního záložníka dal jako první Čech v historii 10 branek za jeden ročník anglické ligy. S reprezentací postoupil na uplynulém mistrovství Evropy do čtvrtfinále.

Rekordmanem je gólman

Teprve potřetí za posledních 12 sezon nevyhrál Zlatý míč brankář. Souček dokázal obhájit vítězství jako třetí a v historické bilanci ankety se posunul už na třetí místo.

Jasným rekordmanem zůstává s 12 triumfy bývalý gólman Petr Čech, šestkrát vyhrál někdejší záložník Pavel Nedvěd. Souček zároveň stejně jako vloni ovládl i anketu FAČR Fotbalista roku.

Druhé místo po podzimu udržel Coufal, přestože se na něj dotahoval Schick. Pětadvacetiletý útočník díky povedenému Euru, kde zaznamenal pět ze šesti českých branek, získal na jaře o 93 bodů více než obránce West Hamu, ztrátu 155 bodů ale nedohnal.

Výsledky fotbalové ankety Zlatý míč ČR za sezonu 2020/21:

1. Tomáš Souček (West Ham) 1213 b., 2. Vladimír Coufal (Slavia Praha/West Ham) 802, 3. Patrik Schick (Leverkusen) 740, 4. Tomáš Vaclík (FC Sevilla) 435, 5. Vladimír Darida (Hertha Berlín), 6. Adam Hložek (Sparta Praha) oba 332, 7. Alex Král (Spartak Moskva) 286, 8. Jakub Jankto (Sampdoria Janov) 281, 9. Tomáš Holeš (Slavia Praha) 242, 10. Tomáš Pekhart (Legia Varšava) 195, 11. Ondřej Kolář (Slavia Praha) 194.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme