Sparta si pod taktovkou Kairinena zastřílela proti Budějovicím. Baník přetlačil oslabené Teplice

Fotbalisté pražské Sparty ve 12. kole první ligy rozdrtili doma České Budějovice 4:0 a vrátili se do čela tabulky o dva body před městského rivala Slavii. Obhájce titulu si rozprostřel branky rovnoměrně do obou poločasů. Fotbalisté Ostravy zvítězili 1:0 v Teplicích a posunuli se na páté místo neúplné tabulky. Jablonečtí doma podlehli 0:1 Bohemians 1905. Severočeši v nejvyšší soutěži prohráli potřetí z posledních čtyř zápasů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaan Kairinen a Jakub Pešek

Kaan Kairinen a Jakub Pešek | Foto: Michaela Říhová | Zdroj: ČTK

Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 4:0

Dánský trenér Sparty Brian Priske, který v pátek prodloužil s klubem smlouvu do roku 2026, se musel obejít bez zraněných kapitána a stopera Ladislava Krejčího a nejlepšího střelce ligového ročníku Lukáše Haraslína. Ofenzivní trio vedle hrotového útočníka Jana Kuchty doplnili Adam Karabec s Jakubem Peškem.

Dánská cesta pokračuje. Trenér Priske a jeho asistenti ve Spartě podepsali novou smlouvu

Číst článek

V 17. minutě se domácí radovali z prvního gólu, po Karabcově přihrávce se prosadil technickou ranou z hranice vápna na vzdálenější tyč záložník Kaan Kairinen. Finský reprezentant se zapsal mezi střelce podruhé v ročníku nejvyšší soutěže.

Ve 45. minutě Kuchta přihrál za hostující obranu Peškovi, který si obehrál vyběhnutého Dávida Šípoše a pohodlně zakončil do prázdné branky. Sparťanský záložník premiérovým gólem v ligové sezoně stylově oslavil 150. start v nejvyšší soutěži. I vinou dlouhého zranění zaznamenal v lize první branku od loňského února.

Letenští začali druhé dějství stejně, jako zakončili to první. Na Kairinenův centr z nepřímého kopu si naběhl Asger Sörensen a po necelé minutě druhého poločasu zvýšil na 3:0. Dánský stoper se v ligovém ročníku dočkal první branky.

V 76. minutě domácí uzavřeli skóre. Střídající Veljko Birmančević poslal míč před Šípoše, Kuchta ho podběhl a Michal Ševčík zakončil do odkryté branky. Letní posila ze sestoupivšího Brna skórovala za Spartu v nejvyšší soutěži premiérově.

Letenští v sezoně nejvyšší soutěže spolu se Slavií jako jediní stále neprohráli a z toho podesáté zvítězili. Dynamo ztratilo body počtvrté z posledních pěti kol a kleslo na 14. příčku.

FK Teplice - Baník Ostrava 0:1

Na teplických Stínadlech padly v úvodních pěti zápasech sezony jen čtyři góly a ani v neděli neviděli diváci žádné ofenzivní představení. Domácí v první půli zahrozili pouze v 18. minutě, kdy Filip Havelka z nadějné pozice vysoko přestřelil.

Na druhé straně ve 35. minutě těsně minul David Buchta a o chvíli později v ještě větší šanci po zpětné přihrávce Filipa Kubaly nastřelil Ewerton břevno.

Nejdůležitější moment úvodního dějství nastal až v samém závěru, kdy Nemanja Mićević skluzem zastavil unikajícího Abdullahiho Tanka. Sudí Ondřej Pechanec nejprve neposoudil zákrok srbského stopera jako faul, po zásahu videorozhodčího a zhlédnutí opakovaných záběrů ale svůj výrok přehodnotil a poslal Teplice do deseti.

V 57. minutě z toho byla první střela v zápase směřující mezi tři tyče. Statistiku nevylepšily ani další nadějné pokusy aktivního Tanka a Ewertona.

Ostravský Baník se může spolehnout na podporu dětí. Na výjezd do Olomouce vyrazili Mladí chachaři

Číst článek

Ostravský tlak se stupňoval a hosté se dočkali čtvrt hodiny před koncem. Kubala našel přihrávkou do vápna Ladislava Almásiho, který nepříliš povedenou střelou po zemi dostal míč do sítě. Čtyřiadvacetiletý slovenský útočník skóroval v nejvyšší soutěži poprvé od 21. května, kdy přispěl k domácí výhře 2:1 právě nad Teplicemi.

V 84. minutě zahrál Almási ve vlastním pokutovém území rukou a Pechanec nařídil penaltu. I při druhém klíčovém okamžiku utkání ale dal na doporučení videorozhodčího a po zhlédnutí opakovaných záběrů svůj verdikt změnil.

Baník porazil Teplice potřetí za sebou a navázal na výhru 3:0 z předchozího venkovního ligového zápasu v Olomouci. Slezané drží v nejvyšší soutěži sérii sedmi utkání bez prohry. Severočeši naopak v lize čtyřikrát za sebou nezvítězili, doma čekají na tříbodový zisk už pět duelů.

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:1

Severočeši si v úvodu vytvořili několik slibných šancí. Už po 20 sekundách Vakhtang Čanturišvili v dobré pozici nedokázal ideálně trefit míč po přihrávce Matouše Krulicha. 

Ve 25. minutě otevřeli skóre Bohemians. Po akci Michala Berana Matyáš Kozák poslal míč do šestnáctky, kde podklouzl obránce Nemanja Tekijaški a volný Erik Prekop zblízka překonal gólmana Jana Hanuše.

Na opačné straně sice v nastaveném čase prvního poločasu dostal míč do branky Miloš Kratochvíl, ale gól byl po zásahu videorozhodčího kvůli ofsajdovému postavení jabloneckého záložníka odvolán.

V 81. minutě naskočil do hry jako střídající veterán „Klokanů“ Josef Jindřišek a ve 42 letech, osmi měsících a osmi dnech se stal nejstarším fotbalistou, který nastoupil v samostatné lize. Překonal dosavadního rekordmana Pavla Zavadila, jemuž bylo v prosinci 2020 při utkání v opavském dresu o měsíc méně.

Bohemians v lize porazili Jablonec potřetí za sebou. Severočeši klesli na předposlední místo tabulky, na poslední Zlín mají dvoubodový náskok.

12. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - Dynamo České Budějovice 4:0

Branky: 17. Kairinen, 45. Pešek, 46. Sörensen, 76. Ševčík. Rozhodčí: Berka - Mokrusch, Leška - Kocourek (video). ŽK: Kairinen, Panák (oba Sparta). Diváci: 16 537.
Sestavy:
Sparta: Vindahl - Vitík (71. Gomez), Panák, Sörensen - Wiesner, Sadílek, Kairinen (60. Laci), Ryneš - Karabec (60. Ševčík), Pešek (71. Birmančević) - Kuchta (77. Sejk). Trenér: Priske.
Č. Budějovice: Šípoš - Havel, Matouš Nikl, Králik - Osmančík (59. Skalák), Čermák (75. Hubínek), J. Hora, Hellebrand (75. Suchan), Trummer - Šigut (59. Adediran), Alli (90. Sladký). Trenér: Marek Nikl.

FK Teplice - Baník Ostrava 0:1

Branka: 76. Almási. Rozhodčí: Pechanec - Dresler, Dohnálek - Szikszay (video). ŽK: Havelka, Vachoušek, Hora, Beránek, Frťala (trenér) - Lischka, Juroška, Boula, Rigo. ČK: 45.+2 Mićević (Teplice). Diváci: 5378.
Sestavy:
Teplice: Grigar - Knapík, Chaloupek, Mićević - Radosta (78. Hora), Havelka (78. Bílek), Jukl (88. Bednár), Beránek - Trubač (88. Křišťan) - Vachoušek (62. Cykalo), Hronek. Trenér: Frťala.
Ostrava: Letáček - Juroška, Lischka, Pojezný, Kpozo - Buchta (71. Šín), Rigo, Boula (90.+2 Kaloč), Ewerton (87. Madleňák) - Kubala - Tanko (71. Almási). Trenér: Hapal.

FK Jablonec - Bohemians Praha 1905 0:1

Branka: 25. Prekop. Rozhodčí: Všetečka - Ratajová, Novák - Radina (video). ŽK: Krulich - Prekop, Křapka, Hybš. Diváci: 2613.
Sestavy:
Jablonec: Hanuš - Štěpánek, Martinec, Tekijaški - Pleštil (64. Alégué), Houska, Kratochvíl, Polidar - Čanturišvili, Chramosta (64. Jovovič) - Krulich (72. Ikaunieks). Trenér: Látal.
Bohemians: Jedlička - Hůlka, Vondra, Hybš - Dostál (58. Köstl), Jánoš (81. Jindřišek), Smrž, Kovařík (66. Křapka) - Beran - Prekop (58. Puškáč), Kozák (66. Matoušek). Trenér: Veselý.

ČTK, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme