Stominutové fotbalové zápasy? Dlouhé nastavení hrací doby kritizují v Anglii trenéři i hráči

Trendy z fotbalového mistrovství světa už plnohodnotně dorazily do Anglie. Tamní soutěže totiž poslechly doporučení Rady Mezinárodní fotbalové asociace (IFAB) o nastaveném čase, rozhodčí tak nově budou k základní hrací době přidávat i více než desetiminutové příděly. Nové pravidlo se ale nelíbí například trenérovi Pepu Guardiolovi, který vede vítěze treblu z Manchesteru City.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nastavený čas v duelu mezi Sunderlandem a Ipswich Town

Nastavený čas v duelu mezi Sunderlandem a Ipswich Town | Foto: Richard Sellers | Zdroj: Profimedia

Pokud něco napověděl první hrací víkend v Anglii, stominutové zápasy už nebudou raritou. K delším nastavením se po loňském mistrovství světa sice uchýlila i česká liga, rozhodčí ale přesto přidávají i v nejzazších případech většinou kolem sedmi až osmi minut.

V Premier League a nižších ostrovních soutěžích se rozhodli pro ráznější krok, o čemž vypovídají nastavené časy v prvních utkáních. Jen jeden zápas fotbalového víkendu v Anglii nepřesáhl 100 minut, druhá půle mezi Northamptonem a Stevenagem se dokonce hrála o 14 minut déle.

Proč tomu tak je? Fotbalová asociace zkrátka chce, aby se diváci alespoň přiblížili tomu, že opravdu budou koukat na fotbal 90 minut. Podle výpočtů z loňské sezony byl totiž míč v nižších soutěžích ve hře v průměru 50 minut na zápas, v Premier League pak 55 minut na zápas.

Rozhodčí jsou nyní instruováni, aby měřili, kolik času zabere každé střídání, zranění, občerstvení, rozehrání kopu či slavení gólu. Nazdržovaný čas pak na konci zápasu může vytvořit nezvykle dlouhé nastavení.

Příhoda rezignoval na post šéfa komise rozhodčích. Fotbalová asociace chce nabídnout pozici Kovaříkovi

Číst článek

Kritika od trenérů i hráčů

Nový trend už na vlastní kůži zažili i fotbalisté z nejvyšší soutěže. Týmy Manchesteru City a Arsenalu se totiž v neděli utkaly ve Wembley v rámci trofeje FA Community Shield a Londýňané dostali zápas k penaltovému rozstřelu díky vyrovnávacímu gólu ve 111. minutě. 

„Musíme si na to zvyknout. Neměl jsem pocit, že se hra zdržovala tak, aby bylo přidáno tolik minut. Ale to je spíš otázka na hlavy z IFAB, které o tom rozhodly. S trenéry a hráči ale nikdy své názory nekonzultují,“ řekl po zápase kouč Pep Guardiola, jehož Citizens nakonec podlehli Arsenalu na penalty.

„Nyní budeme hrát každý zápas 100 minut. Zdržování se tím z mého pohledu nevyřeší. Hrajeme hodně zápasů, pro hráče je to únavné.“

„Představte si, že se nastavíte 30 nebo 45 sekund za každý gól v zápase, který skončí 4:3. Budeme tu pomalu hrát ještě druhý den ráno,“ zavtipkoval španělský kouč, k jehož názoru se o víkendu přidali i někteří trenéři z nižších soutěží.

„Co se děje ve světě rozhodčích? Takhle přeci nemůžeme hrát celou sezonu. Nikdo v lize nevystupuje proti zdržování více než já, ale tolik nastaveného času je šílenost,“ nechal se slyšel Tony Mowbray, který vede druholigový Sunderland.

Nově zavedená pravidla, které mimo jiné zahrnují i častější tresty za protesty nebo přílišné emocionální výlevy, zkritizoval i obránce Manchesteru United a mistr světa Raphael Varane.

„Hráči i trenéři po několik let komunikovali své obavy z toho, že se hraje příliš zápasů a termínovka je přeplněná, což může mít nebezpečný vliv na hráče po fyzické i psychické stránce. Přes všechnu naší zpětnou vazbu je pro letošní sezonu doporučeno: delší zápasy, větší intenzita a méně projevů emocí,“ napsal Varane.

Cestu delších nastavení už potvrdily například i italská a španělská liga, právě především La Liga má z nejlepších soutěží míč ve hře nejméně. Společně s Premier League začíná v nová sezona ve Španělsku v pátek 11. srpna, další vrcholné evropské ligy vykopnou o týden později.

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme