Ze Slovácka na Old Trafford. Brankářský talent Kovář podepsal smlouvu v Manchesteru

Slavný fotbalový klub Manchester United přivedl jako posilu pro budoucnost sedmnáctiletého kluka ze Slovácka. Možnost poprat se o šanci na prestižní adrese dostal brankář Matěj Kovář.

Manchester Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luděk Mikloško a Matěj Kovář při podpisu smlouvy v Manchesteru

Luděk Mikloško a Matěj Kovář při podpisu smlouvy v Manchesteru | Zdroj: Sport Invest

„Do těchto klubů se moc nepřestupuje ani v mládežnických kategoriích. Je to už určité měřítko kvality,“ zdůraznil bývalý fotbalista Karel Poborský, který v devadesátých letech v Manchesteru United působil a v současnosti se v české asociaci angažuje ve výchově talentů.

Čech svou chybou přispěl k prohře Arsenalu. Čekání na 200. nulu se tak protáhlo na sedm zápasů

Číst článek

Kovář doteď chytal jen ve slováckém dorostu a v mládežnických reprezentacích má za sebou pouze tři starty ve výběru do osmnácti let. Ale i s takovou vizitkou lze jeden z nejslavnějších a nejbohatších klubů světa zaujmout.

V tomto příběhu hrál důležitou roli Luděk Mikloško. Bývalý brankář si udělal v devadesátých letech v Anglii jméno a teď pracuje pro agenturu Sport Invest, která zastupuje fotbalisty.

„Byl jsem s Manchester United na dvou týdenních turnajích. Když jsem byl se skupinou jejich skautů a trenérů, tak jsme měli čas se bavit, kde je v mládežnických celcích tlačí bota. No a přišlo slovo na brankáře... Tak jsem jim navrhl Matěje," popsal Mikloško.

United si Kováře pozvali na stáž, na které český gólman uspěl. A to nejenom díky fotbalovým schopnostem, ale i lidským vlastnostem. Trenéři si v takových situacích všímají třeba toho, jak mladí hráči na nové prostředí reagují nebo jak zapadnou během krátké doby do kolektivu.

Na druhou stranu, fotbal zůstává na prvním místě. Kovářovy silné stránky odhlauje trenér brankářů reprezentační osmnáctky Filip Toncar: „Hra nohama. Nevidím to u žádného jeho vrstevníka v Česku. Má výbornou kopací techniku pravou i levou nohou. A taky skvěle vidí hru. Dokáže rozehrávat plně podle nároků dnešního fotbalu. No a potom je to velmi dobré herní myšlení, brankářské cítění, má dobrý timing na centrované míče, reakce při zakončení zblízka. Kombinace těchto věcí z něj dělá velmi zajímavého brankáře."

Jednou za život

Sám o sobě ale přestup ještě nic neznamená. Kovář se dostal do obří továrny na fotbalisty a bude jen jedním z mnoha talentů z celého světa. Na té nejvyšší úrovni se z nich nakonec prosadí jen zlomek.

„Taková nabídka může přijít jednou za život. Byla by škoda ji nevyužít. Ten hráč se vždycky může vrátit zpátky, ale dostat se do Manchesteru United... Ne, taková nabídka se neodmítá,“ řekl bývalý český reprezentant a dnes trenér reprezentační osmnáctky Jan Suchopárek.

A Poborský na stejné téma dodal: „Už jenom to, že bude v takové konkurenci trénovat, mu dá víc než český fotbal. Určitě udělal dobře."

U mladého českého brankáře teď bude záležet i na psychické odolnosti. Najednou se ocitne v cizím a mnohem konkurenčním prostředí.

„Po sportovní stránce bude mít fantastické podmínky k tréninku. Když je dokáže využít, tak bude mít obrovskou šanci. Čeká ho dlouhá cesta a velká dřina. Hlavu na to má. Matěj působí velice sebevědomým dojmem. Za poslední rok nebo rok a půl udělal obrovský kus práce. Zapracoval na kondici i třeba na angličtině. Jeho ctižádost ho posunula tak daleko, že si ho vybral Manchester United,“ přesvědčoval Mikloško.

A podobně mluvil také Suchopárek: „Je to brzy, ale předpoklady má jednak fyzické, tak i charakterové. Je to hráč, který se dokáže poučit z chyb a nesrazí ho na kolena. A má velmi dobrou hru nohama, což dneska je v dnešním fotbale nezbytné. I z toho důvodu si ho Manchester vybral.“

Kovář bude na jaře trénovat s týmy do osmnácti a třiadvaceti. Od léta už by měl být podle plánů Manchesteru United pevnou součástí staršího výběru.​

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme