Po dvou gólech nezastavitelného Sora přišel šok, Slavia se ale oklepala a LASK Linec porazila 4:1

Fotbalisté pražské Slavie zvítězili doma v úvodním duelu osmifinále Evropské konferenční ligy nad rakouským LASK Lincem 4:1. První poločas ovládl uragán Yira Sor z Nigérie, který poslal český tým do dvoubrankového vedení. Sešívání pak nastřelili tyč i břevno, místo navýšení vedení ale přišel šok v podobě snížení Lince. Z nervozity vysvobodili Slavii trefami v závěru Peter Olayinka a Ibrahim Traoré.

Praha (Aktualizováno: 21:03 10. 3. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radující se hráči Slavie Praha po vstřelení gólu do sítě Lince

Radující se hráči Slavie Praha po vstřelení gólu do sítě Lince | Foto: David W. Cerny | Zdroj: Reuters

První poločas nepatřil ani Slavii, ani Linci. Patřil jednomu muži. Nigerijec Yira Sor po půl hodině hry v úniku obešel brankáře Lince Schlagera a do prázdné zvyšoval už na 2:0. Měl v sobě tolik a energie, že se ani po vstřelení gólu nezastavil.

Zbrzdilo ho až oslavné salto, které ale v euforii zcela nedotočil a div si neporanil achilovky.

Nedotočené salto Yiry Sora | Foto: David W. Cerny | Zdroj: Reuters

Nadšení pramenilo i ze třetí minuty, kdy nový hráč Slavie otevřel skóre po vniknutí do pokutového území a překvapivé ráně do levého horního rohu.

Zápas Slavie proti Linci jsme sledovali online

Číst článek

A manko mohlo do poločasu ještě narůst, protože mezi dvěma trefami stihnul bývalý hráč Baníku ještě dvě vyložené šance promarnit. Obě příležitosti vyrobila Slavie přenesením hry na odkrytou levou stranu, kde hostům prchnul Plavšič, který vzápětí posílal přízemní centry rovnou před bránu Lince.

„Všichni víme, jak je rychlý,“ zmínil slovenský levý bek největší devízu nigerijského spoluhráče v rozhovoru pro Českou televizi. „Když má takovou rychlost, proč ji nevyužít?“ navázal řečnickou otázkou ukrajinský defenzivní štít Talovjerov.

Rakouský klub se ani na začátku druhého dějství nepoučil a vysoké postavení obrany mohl už z několikátého úprku trestat opět Sor. Tentokrát však jeho střelu Schlager vyrazil.

„Spoluhráči pro mě tvrdě pracovali, za to jim děkuji. Jen škoda, že z toho nebyl hattrick,“ hodnotil po zápase autor dvou úvodních zásahů.

Smůlu vystřídal šok a pak euforie

Na sólo jízdu afrického útočníka zkusil ze třiceti metrů navázat autor asistence úvodního gólu Bah. Dalekonosné střele z 59. minuty nestál v cestě brankář Lince Schlager, protože vyběhnul až za šestnáctku, aby vypíchl míč Miloši Pudilovi. Oslavy ale zastavila levá tyč.

Pražské derby ovládli fotbalisté Slavie, výhra 2:0 nad Spartou je vrátila do čela soutěže

Číst článek

Jen o chvíli později znělo i břevno, jež napálil z druhé strany Olayinka. 

Místo 3:0 to však bylo rázem 2:1, smolař předchozího okamžiku se chytal za hlavu znovu. Místo odkopnutí míče od vlastní šestnáctky přihrál soupeři Huseinu Baličovi, který z hranice vápna skvělou obalovačkou na zadní tyč snížil.

O Sorovi už slyšet nebylo, hra se přesunula na půli zmatkující Slavie. Z nervozity vysvobodil pražský klub a taky trochu sám sebe v 83. minutě Peter Olayinka. Po chybě, kdy připravil kontaktní trefu soupeře, sám skóroval a namísto radostných pozdravů poslal fanouškům omluvné gesto.

Peter Olayinka se po gólu omlouvá fanouškům Slavie za předchozí chybu | Foto: David W. Cerny | Zdroj: Reuters

„Tady je hotovo!“ komentoval vzápětí gól na 4:1 v České televizi Jaromír Bosák. Zásah Ibrahima Traorého totiž pět minut před koncem ještě navýšil manko Lince a stvrdil triumf Slavie.

Rakouský celek se už nezmohl ani na závěrečný tlak, a tak si pražský klub z úvodního osmifinálového duelu odnáší po kvalitním výkonu velice slibný výsledek do odvety, která je na programu 17. března.

V dobrém světle se ukázali i šestnáctiletí bratři Pudilovi. „S bráchou jsme to nečekali. Spoluhráči nám radili, kluci jsou moc příjemní, jsme s prvním týmem už od úterý,“ popsal Miloš, který o poločase střídal Adama.

Vzkaz Rusku

Pozornost fanoušků vzbudil už před začátkem duelu v přenosu České televize asistent trenéra Slavie Jindřicha Trpišovského Jaroslav Köstl. 

„Můžu ještě jednu message?“ ptal se na konci rozhovoru Köstl.

„Přišla mi jedna fotka, ono jich je spousta z té situace. Chtěl bych ji ukázat. A teď si tam každý představte svoje dítě nebo svého bráchu a tak dál. Pojďme už někdo zastavit toho šílence,“ vzkázal na adresu prezidenta Ruska Vladimira Putina.

Výsledky osmifinále Evropské konferenční ligy

PAOK Soluň - Gent 1:0 (0:0), Arnhem - AS Řím 0:1 (0:1), Partizan Bělehrad - Feyenoord Rotterdam 2:5 (1:1), Marseille - FC Basilej 2:1 (1:0), Leicester - Rennes 2:0 (1:0), PSV Eindhoven - FC Kodaň 4:4 (1:3), Bodö/Glimt - Alkmaar 1:1 (1:0).

Adam Procházka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme