Londýn vítal Usaina Bolta ovacemi, jeho největší soupeř Justin Gatlin sklidil bučení

Sprinter Usain Bolt má za sebou úspěšný vstup do svého posledního mistrovství světa. Jamajský atlet ukázal, že je opět ve skvělé formě. A přestože postoupil do semifinále stovky až osmým nejrychlejším časem, bylo vidět, že se rozhodně nevydal ze všeho a svou rozlučku užívá. Dočkal se také obrovských ovacích. Oproti tomu jeho největšího soupeře Justina Gatlina přivítalo v Londýně bučení.

Londýn (Aktualizováno: 18:02 5. 8. 2017) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návrat Usaina Bolta? Jak se to vezme

Návrat Usaina Bolta? Jak se to vezme | Zdroj: Reuters

Podle obrovského ohlasu 60 tisíc diváků bylo jasné, že na stadion vkročil král světové atletiky, aniž by hlasatel vyvolával jeho jméno. Během rozběhu se Usain Bolt stačil ohlédnout nalevo, napravo a s vyklusaným závěrem a úsměvem na rtech vyhrál za 10,07.

Za cílem se k jeho nohám pak vrhl maskot šampionátu, a když Jamajčanovi vyzul tretry, vtipně gestem naznačil, že mu smrdí nohy, a ať radši pokračuje mezi novináře.

Na předchozích šampionátech se Bolt po rozběhu v mixzóně vůbec nezdržel, aby se šetřil na další program, ale tentokrát se trpělivě alespoň na chvilku mezi novináři zastavil. A i z toho, je cítit, jak výjimečná akce to pro něj na londýnském olympijském stadionu je.

„Bylo to nádherné. Je vždycky skvělé závodit před takovou kulisou. Kvůli tomu jsem vždycky závodil, právě kvůli těmhle pocitům. Ti lidé mě nabíjí.“

Rozhodnutí Usaina Bolta ale zůstává neměnné, tedy konec kariéry po šampionátu v Londýně. Už v sobotu ho čeká semifinále a nejspíš i finále stovky. A oproti rozběhu by rád vylepšil start.

Více koncentrace

„Joo, start byl dobrý, ale nebylo to ideální. Ještě se potřebuju víc zkoncentrovat, ale jsem ve velmi dobré formě. Myslím, že to půjde.“

Že to půjde, čekají i fanoušci, kteří hned první den šampionátu vytvořili opravdu skvělou atmosféru. „Ano, je to hodně speciální chvíle. Opravdu je tu úžasná atmosféra, přestože ještě souboj o vítěze stovky přijde. A myslím, že Bolt zase vyhraje,“ řekla Radiožurnálu britská studentka.

„Viděl jsem už jeho vítězství v Berlíně a je to skutečná legenda. Je neuvěřitelné, co dokázal,“ ​doplňuje německý důchodce, který byl v Berlíně v roce 2009 u Boltových světový rekord.

Souboj s dopingovým hříšníkem

Oba dva mají pro něj jen slova obdivu. V Londýně by mu měl opět na stovce nejvíc zatápět jeho dlouholetý rival, olympijský vítěz z roku 2004, Justin Gatlin. Ten byl v pátek dokonce o 2 setiny sekundy rychlejší než jamajský blesk, ale Američan se tomu jen usmál

„To je jen o strategii. Když na to máte, tak se snažíte pošetřit co nejvíc sil, protože je to hlavní ještě před vámi. Dva extrémně těžké závody v rychlém sledu, ve kterých půjde opravu o hodně. Takže v rozběhu šlo jen o to udělat první krok,“ popisuje americký závodník.

Oba dva postoupili dál bez problémů. V sobotu večer je pak čekají ty nejdůležitější dva kroky, semifinále a finále. A přestože při vstupu dvojnásobného dopingového viníka Gatlina na stadion zaznělo bučení jinak gentlemanského publika, Američan si z toho těžkou hlavu nedělá. Nechce negativní emoce, které vyvolává jeho jméno, moc komentovat.

„Cítím se dobře, v pohodě. Rozběh jsem zvládl a ani jsem do toho nemusel jít úplně naplno. Je tu ale spousta skvělých sprinterů, jsme taky na mistrovství světa. Myslím, že jsem ale chytil velmi dobré tempo do dalšího kola,“ doplňuje Gatlin.

Ten by měl stejně jako loučící se Bolt postoupit do celosvětově velmi očekávaného finále, které Radiožurnál odvysílá v přímém přenosu ve 22 hodin a 45 minut.

Jakub Marek, nis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme