Před patnácti lety Špotáková vybojovala první olympijské zlato. Vítězný hod si nepamatuje

Je to už patnáct let, co oštěpařka Barbora Špotáková získala svou první zlatou medaili z olympijských her. V Pekingu přitom dlouho zaostávala za Ruskou Marijí Abakumovovou. Přesně v den, když si lidé připomínali čtyřicáté výroční srpnové okupace Československa. Špotáková tak s ruskou soupeřkou i proto nechtěla prohrát a až díky poslednímu pokusu slavila první olympijský triumf.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková před 15 lety získala v Pekingu první olympijské zlato

Barbora Špotáková před 15 lety získala v Pekingu první olympijské zlato | Foto: Iva Roháčková

Barbora Špotáková ve finále oštěpařek na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 potřebovala překonat evropský rekord, aby Rusku Mariji Abakumovovou zdolala. Před poslední šestou sérií pokusů česká reprezentantka myslela i na čtyřicet let starý vpád vojsk Varšavské smlouvy do Československa, i když ho sama nezažila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Připomínáme si 15 let od památného vítězství oštěpařky Barbory Špotákové na olympijských hrách v Pekingu

„Přesně to se mi honilo hlavou. Bylo ošklivé, že byl 21. srpen, Ruska vede, má hozeno sedmdesát metrů a že to nebudu schopná otočit. Ono se to ale povedlo a je to nejhezčí věc, kterou jsem mohla udělat,“ řekla Radiožurnálu po vítězství v Pekingu Barbora Špotáková.

Česká oštěpařka ale nikdy před tím ještě nepřehodila sedmdesát metrů. „Vědět před šestým pokusem, že musíte hodit přes sedmdesát a půl, aby se vám to povedlo, tak to je neuvěřitelné. Myslím si, že se stal zázrak, to není normální. Ani nevím, jak jsem to hodila. Je to krása,“ říkala Špotáková.

Nejsem důchodce, chtěla jsem se s diváky rozloučit v akci, říká po Zlaté tretře oštěpařka Špotáková

Číst článek

V polovině finále oštěpařek na olympiádě v Pekingu navíc začalo hustě pršet a nevypadalo to, že by se mělo v náročných podmínkách medailové pořadí měnit. Špotákové tehdy dodávala energii i Polka Madejczyková. 

„Jako poslední si pamatuji, jak mě objímala Polka, která mi přála a posílala energii. Pořád mi říkala, že musím bojovat do konce. To jediné si pamatuji a pak nic,“ mluvila dojatě Špotáková, když novým evropským rekordem (71,42 m) vyhrála první olympijské zlato.

Ikonický souboj Špotákové s Ruskou Abakumovovou v den 40. výročí okupace Československa hudebně ztvárnila i kapela Tři Sestry v písničce Čtvrtá sestra.  

Zatímco Ruska Abakumovová kvůli dopingu dodatečně přišla o stříbro z Pekingu, Špotáková olympijské vítězství obhájila v roce 2012 v Londýně a medaili vybojovala i na olympijských hrách v Riu, kde získala bronz. Kromě toho má Špotáková ještě tři zlata z mistrovství světa a jedno z evropského šampionátu. Navíc drží i světový rekord, který má hodnotu 72,28 metru. S profesionální kariérou se rozloučila v září 2022 v 41 letech.

Pavel Tylšar, rej Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme