Změní se Beskydy v obdobu Provence nebo Toskánska? Se smažákem to nepůjde, naznačuje Pavel Maurer

Štramberské uši. Kdo z vás je někdy ochutnal? - Foto:  Manka, licence Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported

Štramberské uši. Kdo z vás je někdy ochutnal?Foto:  Manka, licence Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported

I v Česku můžeme mít kraj stejně gastronomicky zajímavý, jako je francouzská Provence nebo italské Toskánsko. Záleží jen na nás, připomíná gastronaut Pavel Maurer, který se vydal do Moravskoslezského kraje. A byl skutečně překvapen.

Před pár dny jsem bloumal po Moravskoslezském kraji. Asi tušíte, co jsem tam dělal. Jedl, pil a ochutnával místní specialitky. 

 

Změní se Beskydy v obdobu Provence nebo Toskánska? Se smažákem to nepůjde, naznačuje Pavel Maurer

Vložit na svůj web

Pro ty z vás, kteří nejste silní v zeměpisu, upřesňuji, že v tomto nádherném území na severu Moravy se nacházejí města jako třeba Bruntál, Opava, Ostrava, Fulnek, Frýdek-Místek a Český Těšín. Zelenají se tam též jedny z nejzdravějších lesů v naší zemi – Beskydy a Jeseníky. 

Mě však při této cestě ani moc nezajímala příroda, natož historické památky, muzea nebo hlubinné doly. Prahnul jsem pouze po tom, jak šmakuje Moravskoslezsko. Tenhle projekt totiž už několik let podporuje restauratéry, kteří mají na jídelním lístku typické lokální speciality. 

Havířská kulajda, jehněčí s dušeným šťovíkem, králičí maso na slivovici, svojski placek. Za čtyři roky bylo nasbíráno a publikováno bezmála 350 regionálních receptů. Kouzlo spočívá v tom, že místní hejtmanství spolupracuje s restauracemi, které se rozhodly vařit lokálně. 

Čtěte také: Pavel Maurer: Náš lokální hrdina je nejzdravější. Jenom trochu zavání

V horských chatách a na dědinách můžete vedle typických moravských delikates, jakými jsou pečený losos, pizza Havaj či špagety, ochutnat konečně jídlo, které patří skutečně do tohoto kraje, jídlo, které svou skladbou odpovídá našemu naturelu a území a využívá domácích surovin. 

Pizza, typická delikatesa, která se hodí spíš do Itálie než na Moravu - Foto: Stock Exchange

Pizza, typická delikatesa, která se hodí spíš do Itálie než na MoravuFoto: Stock Exchange

A tak jsem měl třeba možnost napít se piva Valašský vojvoda, o jehož jménu rozhodla anketa místních občanů, nebo ochutnat pravé Štramberské uši, které dokonce získaly chráněné zeměpisné označení. 

Navštívil jsem několik podniků, které sice přiznávají, že hosté si žádají především hranolky, smažák a svíčkovou, ale oni hrdě vaří své „majstrštyky“, které ctí danou lokalitu. Sladké i slané knedlíky si dělají sami, využívají okolních farmářů a mnozí téměř vypustili dodávky polotovarů. Tak takhle mi to tu šmakovalo dobře. 

Každý region v naší zemi má právo i možnost vytvářet si svou identitu, stejně jako ji má třeba italské Toskánsko, francouzská Provence či rakouské Wachau. Záleží jen na naší hrdosti a umění nabídnout se světu. 

Autor:  Pavel Maurer
Pořad: Glosa Pavla Maurera  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: sobota–neděle 12:10  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Sledujte nás

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace