Vláda schválila podporu Dolu Paskov. Těžba má pokračovat do roku 2017

Stát dá šest set milionů korun na sociální programy pro horníky z Dolu Paskov. Plán pomoci s postupným útlumem těžby schválila vláda. Práce v dole by tak měly pokračovat až do konce roku 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důl Paskov

Důl Paskov | Zdroj: ČTK

Pomoc má ale tři podmínky.

„Bude to muset být notifikováno Evropskou komisí, OKD bude provozovat těžbu na Dole Paskov až do 31. prosince 2017 a dále pak vydání veřejného prohlášení ve vztahu k subjektům, podnikajícím v průmyslové zóně Nové pole v Karviné,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Dohodu vlády s těžaři ze společnosti NWR shrnuje Martin Knitl

„Během debat se ukázalo, že případné rozšíření činnosti Dolu Paskov by ohrozilo stávající průmyslovou zónu, která zaměstnává 3000 lidí.“

Záležet ale bude i na vývoji světových cen uhlí.

„V případě, že světová cena koksovatelného uhlí poklesne pod 110 dolarů za tunu ve třech po sobě následujících čtvrtletích v období od července 2014 do prosince 2017, tak dojde k renegociaci dohody. Ta dohoda neplatí a obě strany se zavazují znova jednat,“ vysvětluje ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Nejistota kolem Dolu Paskov by mohla skončit. Vláda projedná státní pomoc horníkům

Číst článek

Hornický odborový předák Jaromír Pytlík ale doufá, že cena uhlí naopak co nejrychleji poroste.

„Dalším z ohrožených dolů je Důl Karviná, takže by v tomto kraji, kde je vysoká nezaměstnanost a mnoho lidí na Úřadu práce, bylo by to velmi dobré,“ dodává Jaromír Pytlík.

Dohodu s těžaři podepíše ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek do týdne. Pomoc horníkům ve výši 600 milionů korun začne stát uvolňovat podle dohody od roku 2018.

Důl Paskov | Foto: Michal Jindra

Martin Knitl, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme